tisdag 22 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Lundasonen Jens Henriksson drar aldrig i bromsen

Han är inte bästa vän med de kritiserade börsrobotarna, men ser inget alternativ till att låta dem hållas. Från 1800-talets brevduvor till dagens millisekundshandel har det alltid handlat om att vara först, menar Jens Henriksson.

— Jag är ingenjör i botten och gillar teknik. Det går snabbare och snabbare, men det har det alltid gjort. Jag skulle aldrig sitta på X2000 och dra i bromsen, säger han när Rapidus Jan Wifstrand pressar honom på frågan om den ultrasnabba datorhandeln.

Falkengren

Med dagens lagstiftning är det lika för alla, menar Jens Henriksson, men medger samtidigt att det är en sanning med modifikation för de som sitter 60 mil från Stockholm.

— När Köpenhamnsbörsen kom med i OMX för några år sedan hade vi en sirapsburk, en fördröjning för svenskarna så att de danska handlarna inte skulle komma efter, säger Jens Henriksson.

Med dubbla examen som ingenjör och ekonom är kameleonten Henriksson van att röra sig i olika miljöer. Han är god vän med moderatprofilen Anders Borg sedan studietiden men har också ett förflutet som ledarskribent på vänsterinriktade Arbetet och jobbade i många år sida vid sida med Socialdemokratins tyngsta företrädare, bland annat som statssekreterare med ansvar för ekonomi och internationella frågor.

Han har fortfarande kontakt med Göran Persson, och har inte gett upp jakten på ett förfluget foto från en resa i mitten av 1990-talet till klippiga bergen i USA med Leif Pagrotsky och dåvarande riksbankschefen Urban Bäckström.

— Vi hade åkt forsränning och jag fick ansvar för att ta en bild på oss. Där stod Göran Persson med bar överkropp, den alltid oklanderligt klädde Urban Bäckström i genomvåt kostym och Leif Pagrotsky i knälånga basketshorts. Men vi vet inte vem som har kameran i dag, säger Jens Henriksson.

Publiken

Efter en sejour som styrelseledamot i Internationella valutafonden är han sedan hösten 2010 VD för Stockholmsbörsen, en del av amerikanska Nasdaq OMX nordiska dotterbolag. Han har även hunnit med att skriva en bok om budgetbalans och krisande stater för den Brysselbaserade tankesmedjan Bruegel. En bok som ingen läser. Eller i alla fall läste.

— Det är därför jag sitter här på scenen och inte i Minc, jag är en usel entreprenör och har nog inte sålt ett enda exemplar av boken, säger Jens Henriksson.

— En slutsats är i alla fall att när politikerna inte kan leverera budgetbalans då tappar folk förtroende för politikerna. Enligt Keynes teori ska stater stimulera ekonomin i dåliga tider, men när statsskulden går över cirka tio procent av BNP bli folk skraja och slutar tro på Keynes för att gå över till Ricardo, som predikade åtstramningar för budgetbalans. USA är på gränsen till att befinna sig där, medan Grekland redan kommit dit.

Stockholmsbörsen har ett par turbulenta månader bakom sig, med rekordmånga 540.000 avslut på en enda dag i början av augusti. Men det är inte bara den ökande hastigheten som ifrågasatts, även börsens funktion som pengakran för bolag som behöver investeringar har hamnat under lupp.

I gårdagens analys i Rapidus konstaterade chefredaktör Kristian Svensson att uppstickaren Aktietorget seglat upp som en av innovationsbolagens främsta vägar till investeringsvilligt kapital. Men Jens Henriksson vill inte hålla med om att tröskeln för att komma in på Stockholmsbörsen skulle vara för hög.

— Nej, att vara på börsen är en kvalitetsstämpel. Börsen har tre uppgifter: att ständigt leverera ett pris på aktierna, att leverera kapital till bolagen och att granska bolagen. Det är granskningen som gör att folk inte hittar på några dumheter, säger han.

Som börschef är han ständigt i rampljuset. Men något glamouröst yrke är det inte, menar Jens Henriksson, som snarare ser sig som finansvärldens grovarbetare.

–Man kan säga att jag är chef för Gustav Adolfs torg, jag ser till att alla ledningar dras och att alla som jobbar i livsmedelsstånd har tvättat händerna. Men det är ju inte jag som gör det viktiga – bygger bolagen, säger han.

Liknelsen vid Malmötorget är inte bara en flört med den lokala publiken. Jens Henriksson är själv skåning, uppvuxen i Lund och pluggade till ingenjör vid LTH. Det var då han delade lägenhet med den numera tv-kända Kattis Ahlström, en bekantskap som skulle få bestående konsekvenser.

–Efter en blöt kväll kom vi på att hon skulle göra hål i örat på mig, så hon tog fram en isbit, nål och hockeyhandskar. Jag hade ring i örat tills jag blev statssekreterare 2002, säger Jens Henriksson.

Text: Erik Olausson
Bild: Patrik Persson


Henriksson kramar
Morgonens överraskningsgäst var Jens Henrikssons klassföreståndare från Polhemskolan i Lund, Malin Tyllered.

Anders Haskel Case Asset Management Thomas Torounidis Awapatent Martin Gren Axis Bodil Rosvall Minc Anna Nordström Carlsson Wonderleap
Anders Haskel, Case Asset Management, Thomas Torounidis, Awapatent, och Martin Gren, Axis Bodil Rosvall, Minc, och Anna Nordström Carlsson, Wonderleap
Veine Svensson SEB Reidar Peters Fastighets AB Malmö city Ingvar Persson, HR-konsult, Urban Bredhe
Veine Svensson, SEB, och Reidar Peters, Fastighets AB Malmö City HR-konsulten Ingvar Persson och Urban Bredhe
Anna Theander Johnny Forsberg Spb Öresund
Anna Theander Johnny Forsberg, Sparbanken Öresund
Kristian Svensson Rapidus Anders Haskel Case Asset Management Thomas Barge Tretton37 Peter Eyermann Scandvision
Kristian Svensson, Rapidus, och Anders Haskel, Case Asset Management Thomas Berge, Tretton37, och Peter Eyermann, Scandvision
Jakob Mellergård Dreambag Peter Janson One Point Entry Oscar Ahlgren Västra Hamnen Fondkommission
Jakob Mellergård, Dreambag, och Peter Janson, One Point Entry Oscar Ahlgren, Västra Hamnen Fondkommission

Han är inte bästa vän med de kritiserade börsrobotarna, men ser inget alternativ till att låta dem hållas. Från 1800-talets […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Vägen från kris till tillväxt

    E-handelsjätten BHG Group visar tillväxt igen efter tio kvartal av fall. Rapidus har träffat vd Gustaf Öhrn som berättar hur han styrt bolaget genom ett omfattande stålbad – och hur koncernen nu ska växla upp.

  • Cantargia i superaffär – med bismak

    Läkemedelsbolaget Cantargia i Lund säljer ett forskningsprogram till japaner och kan som mest få in mer än 6 miljarder kronor på affären. Samtidigt kom resultat från bolagets toppkandidat som var en besvikelse.

  • Zaplox i knipa

    Låsbolaget Zaplox tappade sin vd Tess Mattisson i våras då hon gick till kunden Assa Abloy. ”Hårt slag” sade styrelsen då. Nu upprättar bolaget kontrollbalansräkning.

  • AAK och Mildef vinnare bland skånska rapporterna

    ,
    Det verkar räcka med att inte backa alltför mycket för att göra aktiemarknaden glad. Trots att de flesta rapporter visade upp obefintlig eller negativ tillväxt togs de emot ganska väl på börsen. Men ett bolag har det riktigt kämpigt.