Han har av Financial Times rankats som Europas bästa finansminister och Sveriges största morgontidning har på nyhetsplats gett honom ett eget hyllningsportätt. I morse gästade Anders Borg Rapidus knökfulla frukostmöte i E.ons lokaler i Malmö. Borg passade på att ännu en gång lyfta storsläggan mot bolagens skatteplanering, mytförklara småföretagarnas roll som jobbskapare och lovade dessutom att ett riskkapitalavdrag ska återinföras.
Rapidus VD Jan Wifstrand inledde samtalet med Anders Borg genom att visa ekonomiprofessorn Arthur Laffers kurva över skatteintäkter. Teorin säger att när skattetrycket når över en viss punkt blir det kontraproduktivt och skatteintäkterna börjar istället minska, bland annat för att den svarta sektorn ökar. Wifstrands första fråga till en moderat finansminister är given:
— Har vi nått det optimala skattetrycket i Sverige?
— Vi har fortfarande väldigt bra utväxling på skattesänkningar. Sedan regeringen tillträdde har marginalskatten sänkts med sex procent. Jag tror att det finns utrymme att sänka lika mycket till och samtidigt behålla en bra välfärd.
Men att döma av Borgs engagemang under samtalet är det inte oron för ett för högt skattetryck som håller honom sömnlös om nätterna. Istället återkommer han till den brännande frågan om ungdomsarbetslösheten, ofta utmålat som framtida valfråga. Och han är självkritisk till de åtgärder som regeringen hittills har genomfört.
— Vilken statistik man än använder ligger ungdomsarbetslösenhet i Sverige betydligt över den generella arbetslösheten. Det gäller även för invandrare. Det är alldeles för högt. Vi har ett starkt innovationsklimat och vi vet vad vi ska göra vad gäller företagsklimatet. Ungdomsarbetslösheten är ett strukturellt problem. De lösningar vi har prövat hittills har inte fungerat så klockrent.
En av satsningarna han åsyftar är regeringens redan genomförda sänkning av arbetsgivaravgiften till drygt 15 procent.
— Jag får säga att det har gett mindre effekt än vad jag hade hoppats på. Men den kortsiktiga effekten av att höja arbetsgivarutgiften igen skulle vara förödande, säger Anders Borg.
Tidigare i vår vädrade statsminister Fredrik Reinfeldt idéer att pensionsåldern skulle kunna höjas till 75 år. Att det ytterligare skulle spä på ungdomsarbetslösheten tror inte Anders Borg. Han menar snarare att statistiken ger stöd för det motsatta.
— Höjer du pensionsåldern får fler ungdomar arbete. Det är ofta personer som kompletterar varandra på en arbetsplats.
Att småföretagareskulle vara lösningen på sysselsättningsproblemet är däremot en bild som finansministern inte skriver under på.
— Det är en populär myt att säga att småföretagare är framtiden. Tittar man på vilka länder som ligger i topp när det gäller småföretagande i Europa hittar vi Grekland, Italien och Spanien. Vad som är sant är att snabbväxande företag står för en stor del av sysselsättningstillväxten.
Tillgången på riskkapital i tidigt skede är en viktig förutsättning för att skapa nya, snabbväxande QlikTech-bolag. Men tidiga investeringar är extremt riskfyllda och att döma av exempelvis sjätte AP-fondens reträtt, där investeringar i småföretag överges till fördel för mer mogna bolag, inte heller speciellt lönsamma överlag. Ett riskkapitalavdrag skulle vara ett sätt att öka incitamenten för investeringar. Trots att frågan utretts under flera år har inga konkreta planer presenterats ännu. På morgonmötet ger Borg ändå besked att ett förslag är på väg.
— Det kommer att tekniskt vara lite komplicerat men det kommer fungera, det är jag helt övertygad om.
Om Borg värnar om riskkapital som kan gynna snabbväxande företag är han desto mer kritisk mot de stora riskkapitalfondernas kreativa skatteupplägg . I dagarna blev det klart att Capio ska fortsätta sköta driften på S:t Göran sjukhus i Stockholm. Trots att Jan Wifstrand lägger upp för att Borg inte ska behöva ta på sig rollen som skällande vakthund tvekar han inte att ge en känga till riskkapitalbolagen.
— Capio betalar 16.000 i bolagsskatt. Jag tycker det är djupt, djupt stötande när bolaget agerar så. Jag tycker det är ännu värre när kommuner skatteplanerar. Jag förstår inte hur de här människorna kan gå upp på morgonen och se sig själva i ögonen.
Med de verbala attackerna i media mot banker och riskkapitalbolag har Anders Borg beskyllts för att skramla med tomma tunnor. Nu hävdar han att hålen i skattelagstiftningen snart kommer att täppas till, men medger samtidigt att han inte är främmande för att komma med tomma hot.
— Jag brukar hota mina barn med att jag ska vara med i Let´s Dance. Jag skulle aldrig någonsin göra det. Men säg ingenting till dem, då skulle det inte fungera längre, säger han.
Text: Joel Persson
Bild: Kristoffer Lindblad
Ulrika Steiner, Steiner Management; Anne Looström, Anneloo; Joacim von Bodungen, Alexander Hughes | Nils-Erik Persson, Handelsbanken; Anders Dellson, Teknopol |
Axel Sjöblad, Gambro; Per Arne Stenlund, Mason Management | Petra Hammarberg, Seamtron; Petra Vegelius, Saturnus |
Jonas Edelswärd, AB Axel Granlund; Johan Lundsgård, Volito | Kicki Gamalielsson, Amica; Thorbjörn Lindhqvist, Region Skåne |
Anette Borgström, Tigran Technologies; Erna Ahlfors, Svedab | Lars Isarelsson, Lixion; Bengt Sahlberg, Lyyn |
Carl-Johan Wachtmeister, Grayling; Viktoria Bergman, E.on | Jonas Malm, JRS Asset Management; Karin Silverberg, Danske bank |
Claes Ahlqvist, Sparbanken Öresund; Joakim Leifland, Baker Tilly Malmö | Boel Lundell och Anne Barbosa, People Impact |
Michael Ekelund, Sparbanken Öresund; Maria Paulsson Rickle, Grand Hotel Lund | Gustav Särner, Christian Windblad och Jan-Åke Åkesson, Awapatent |
Ulf Bonde, JSR; Hans Högstedt, Delectus Amrop | Mikael Wennolf, HiQ Skåne; Erik Larsson, Findus |
Finansminister Anders Borgs imitation av Gordon Browns stil.