HONGKONG. När Hongkong ska dra igång en satsning på bioteknik tar man hjälp från Danmark. Mikael Ørum är vice ordförande för Medicon Valley Alliance samt grundare av konsultföretaget Ventac Partners. Under ett halvår framöver ska han, tillsammans med kollegorna Robert Buchanan och Lars Hedbys, hjälpa Hong Kong Science Park att få fart på bioteknikindustrin i Hongkong.
— Kina är en snabbt växande marknad inom bioteknik och läkemedel, och vi hoppas kunna öppna för nya intressanta möjligheter – speciellt i södra Kina, säger Mikael Ørum, som tidigare också var VD för det danska bioteknikföretaget Exiqon.
Hong Kong Science Park och Öresundsuniversitetet har ett samarbetsavtal som undertecknades 2006. I det kontraktet finns bioteknik specificerat som ett av de sex ämnesområden där både teknikparken och universitetet har ett gemensamt intresse.
Uppgiften för Mikael Ørum är att ta fram ett konkret förslag på hur teknikparken ska göra för att dra igång ett inkubatorprogram inom bioteknik. För detta kommer Ørum att öppna ett enmanskontor i Hongkong, och bland annat besöka alla de universitet som Hong Kong Science Park har samarbete med i dag.
— I slutet av året räknar vi med att ha en inkubator uppbyggd här med många företag från Öresundsregionen, säger S.W.Cheung, vice VD med ansvar för affärsutveckling och tekniksupport på Hong Kong Science Park.
I somras var professor Cheung på besök i Sverige och i dagarna gjorde den övriga ledningen för teknikparken detsamma. Det blev en Europaturné, med besök i både Danmark och Sverige, bland annat för att hämta inspiration från Öresundsregionen.
Så värst mycket mer av samarbete har det dock inte blivit sedan kontraktet undertecknades. Men det är lite mer på gång, inte minst sedan Lundaprofessorn Leif Edvinsson drar igång företaget Asia Intellectual Capital Alliance, tillsammans med Hongkongföretaget Group Sense Limited och samarbetspartners på The Hong Kong Polytechnic University. Enligt S.W.Cheung på Hong Kong Science Park går det ut på att utbilda folk i hur man söker riskkapital, skriver affärsplaner, och liknande. Ett kontor kommer att startas i teknikparken, med lokalanställd personal. Förutom den satsningen, Mikael Ørums konsultinsats, ett inflyttat svenskt företag (Doro) så består samarbetet hittills av 5-6 årliga utbytesstudenter.
I Hong Kong Science Park arbetar i dag 6.000 medarbetare, fördelade på 190 företag. Parken byggs i tre etapper, och den andra etappen påbörjades nyligen. I den ingår bland annat två stora bioteknikbyggnader. När hela parken är färdigutbyggd räknar man med 500 företag och 15.000 medarbetare.
Av Anders Frick