söndag 27 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Mellanöstern nästa för dansk mjukvara i intensivvården

Det danska företaget Daintel, som finns på inkubatorn 5te i Köpenhamn, ska nu säkra 15 miljoner danska kronor för expansion utomlands. Framförallt Mellanöstern är en marknad som Daintel tar sikte på. Investeringsrundan drar igång under början av nästa år.

— Pengarna ska användas för att skapa en internationell plattform som gör att vi kan sälja våra produkter utomlands, säger Patrick Hulsen, VD och grundare av Daintel.

Företaget tar fram mjukvara för intensivvårdsenheter, ICU, och finns i dag på nio av Danmarks totalt 40 ICUer. Daintels system är till för både input och output; data matas in och rapporter spottas ut. Huvudprodukten heter Daintel CIS, Critical Information System, och består av olika moduler. Den senaste modulen har precis lanserats och heter EOS – ”Elektronisk Observations Skema”. Ytterligare en modul kommer att lanseras under vintern och handlar om medicinering.

Med CIS får läkare och annan sjukvårdspersonal snabbt bättre överblick, genom att systemet lagrar patientdata om tidigare behandlingar, medicinering och liknande.

— Tid betyder liv eller död på ICUerna, då går det inte att hålla på att leta efter information, säger Patrick Hulsen.

I dag har sjukhusen ofta egna lösningar på datahantering. Inte sällan finns informationen lagrad i en databas på doktorns egen dator.

— När en läkare byter jobb tar han kunskapen med sig. Man brukar säga att ungefär 70 procent av erfarenheterna försvinner. Sjukvården måste dokumentera mer, säger Patrick Hulsen.

Daintel startade år 2004 och har elva medarbetare, varav nio programmerare. Grundaren Patrick Hulsen är största ägare med knappt 50 procent, men även några affärsänglar har gått in som ägare. Första investeringsrundan gav 5,5 miljoner danska kronor.

I januari var Daintel nominerad för Edison-priset och kom på andra plats i finalen. Priset delas ut till Danmarks mest lovande IT-startup.

Av Anders Frick

Det danska företaget Daintel, som finns på inkubatorn 5te i Köpenhamn, ska nu säkra 15 miljoner danska kronor för expansion […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Vägen från kris till tillväxt

    E-handelsjätten BHG Group visar tillväxt igen efter tio kvartal av fall. Rapidus har träffat vd Gustaf Öhrn som berättar hur han styrt bolaget genom ett omfattande stålbad – och hur koncernen nu ska växla upp.

  • Cantargia i superaffär – med bismak

    Läkemedelsbolaget Cantargia i Lund säljer ett forskningsprogram till japaner och kan som mest få in mer än 6 miljarder kronor på affären. Samtidigt kom resultat från bolagets toppkandidat som var en besvikelse.

  • Zaplox i knipa

    Låsbolaget Zaplox tappade sin vd Tess Mattisson i våras då hon gick till kunden Assa Abloy. ”Hårt slag” sade styrelsen då. Nu upprättar bolaget kontrollbalansräkning.

  • AAK och Mildef vinnare bland skånska rapporterna

    ,
    Det verkar räcka med att inte backa alltför mycket för att göra aktiemarknaden glad. Trots att de flesta rapporter visade upp obefintlig eller negativ tillväxt togs de emot ganska väl på börsen. Men ett bolag har det riktigt kämpigt.