måndag 21 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Nordiskt samarbetsavtal runt miljöteknik förbereds i morgon

En gemensam nordisk satsning på miljöteknik står högt på agendan när de nordiska samarbetsministrarna träffas i Köpenhamn i morgon. Resultatet kan bli gränsöverskridande forskning om energi och klimatförändringar, uppger källor med insyn i arbetet för Rapidus.

Som nämnt i fredagens analys från Rapidus har samarbetsministrarna ett förberedande möte inför statsministermötet i Finland den 18-19 juni. Det står nu klart att speciellt Danmark kommer pressa på för att få till stånd ett avtal om långt större satsningar på miljöteknik.

Den danska statsministern sägs vara mycket engagerad i ämnet. Detta understryks på hans hemsida inför FN:s klimattoppmöte i Köpenhamn 2009.

— Under kommande år får vi uppbåda alla krafter för att säkra bästa möjliga resultat. Regeringen ger därför arbetet högsta prioritet, säger Anders Fogh Rasmussen.

Det finns en direkt koppling mellan toppmötet 2009 och planerna på en nordisk satsning på miljöteknik. I morgon diskuterar samarbetsministrarna, bland andra Connie Hedegaard från Danmark och Cristina Husmark Pehrsson från Sverige, för första gången området på ett nordiskt plan. En rad förslag finns på bordet, exempelvis frågan om hur Norden kan göra miljö till en konkurrensfördel – bland annat genom att skapa ett nordiskt kluster för miljöteknik.

— Det kan handla om gemensam forskning runt klimatförändring, energieffektivisering och energilösningar, säger källor som vill vara anonyma.

Den danska regeringen har nyligen bildat ett speciellt ministerutskott för förberedelsen av klimatkonferensen. I utskottet ingår statsministern, ekonomi- och näringslivsministern, utrikesministern, finansministern, transport- och energiministern, utvecklingsministern och miljöministern. Samtidigt ska ett nytt sekretariat samordna klimatkonferensen under ledning av Bo Lidegaard, chef för Statsministeriets utrikespolitiska område.

Av Keld Broksø

En gemensam nordisk satsning på miljöteknik står högt på agendan när de nordiska samarbetsministrarna träffas i Köpenhamn i morgon. Resultatet […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Vägen från kris till tillväxt

    E-handelsjätten BHG Group visar tillväxt igen efter tio kvartal av fall. Rapidus har träffat vd Gustaf Öhrn som berättar hur han styrt bolaget genom ett omfattande stålbad – och hur koncernen nu ska växla upp.

  • Cantargia i superaffär – med bismak

    Läkemedelsbolaget Cantargia i Lund säljer ett forskningsprogram till japaner och kan som mest få in mer än 6 miljarder kronor på affären. Samtidigt kom resultat från bolagets toppkandidat som var en besvikelse.

  • Zaplox i knipa

    Låsbolaget Zaplox tappade sin vd Tess Mattisson i våras då hon gick till kunden Assa Abloy. ”Hårt slag” sade styrelsen då. Nu upprättar bolaget kontrollbalansräkning.

  • AAK och Mildef vinnare bland skånska rapporterna

    ,
    Det verkar räcka med att inte backa alltför mycket för att göra aktiemarknaden glad. Trots att de flesta rapporter visade upp obefintlig eller negativ tillväxt togs de emot ganska väl på börsen. Men ett bolag har det riktigt kämpigt.