Det danska forskningscentrat för elektrokemi SERC på Risø vid Roskilde har med ett projektstöd på 25 miljoner danska kronor säkrat möjligheterna att bedriva forskning också på Lunds universitet. Greppet är ovanligt då finansieringen helt och hållet kommer från Danmark.
Elektrokemiska celler är en nyckelteknik i mer miljövänliga och varaktiga energisystem. Elektrokemi används bland annat i bränsleceller som kan producera energi från väte eller naturgas med hög effektivitet.
Stödet på 25 miljoner kronor från det danska Strategiske Forskningsråd involverar både universitetsvärlden och näringslivet. I dag är tre av åtta forskarplatser tillsatta i projektet, som utöver Lunds universitet och andra danska universitetsavdelningar har partnerns som Dong Energy, Videometer, Dinex, IRD Fuel Sells, Haldor Topsøe och Topsøe Fuel Cells.
Var de övriga fem forskarna blir anställda låter verksamhetsledaren Mogens Mogensen stå öppet.
— Om det är ändamålsmässigt att anställa dem på projekt i Lund så gör vi det. Jag har själv samarbetat med Lunds universitet i många år och denna forskning är rätt avhängig av personliga relationer, säger professor Mogens Mogensen som menar att det troligen dröjer fem till tio år innan tekniken kan användas i vår vardag.
Av Keld Broksø