Malmöbaserade Purple Scout är det senaste i raden av IT-bolag att köpas upp i den förvärvsvåg som just nu drar genom IT-branschen. Ny ägare blir den finska IT-koncernen Sesca Group Oy, som köper Malmöbolaget av grundarna Kasper Aase och VD Johan Strömhage. Därmed får Malmö också två nya IT-miljonärer.
— Purple Scout blir ett helägt dotterbolag till Sesca Group, men verksamheten fortsätter precis som innan. Vi kompletterar varandra geografiskt och kommer att vara deras svenska gren med Köpenhamn och Norge i sikte, säger Johan Strömhage till Rapidus.
— Vi vill växa på den svenska marknaden och får en snabb start genom att ta Purple Scout under våra vingar, i stället för att börja bygga från grunden. Dessutom är det know-how som finns i Purple Scout av ytterst stort intresse för oss, säger Kaj Tuominen, styrelseledamot i Sesca Group.
Närmast på tur står att öppna kontor i Göteborg, Stockholm och Linköping. Rapidus har tidigare skrivit om Göteborgssatsningen och nu är det klart att den kommer att ledas av Michael Malmqvist, som är nyrekryterad regionchef och närmast kommer från Sigma Information Design. I Stockholm lånar man in Leif Granlund från Sesca som regionchef för att bygga upp kontoret. I Linköping pågår rekryteringar för fullt.
— Vi har ganska kaxiga ambitioner för alla de här kontoren. Målet är ha 10-15 personer på varje nytt kontor vid årsskiftet så att vi blir cirka 70 personer totalt, säger Johan Strömhage.
Purple Scout grundades 2004 och har drygt 30 anställda, inklusive de första anställda i Göteborg och Stockholm. Omsättningen under det senaste räkenskapsåret, som slutade 30 juni förra året, blev 9,2 miljoner kronor med en vinst på 1,4 miljoner.
Sesca Group bildades våren 2005 genom en sammanslagning av två finska bolag. Koncernen har 300 anställda i Finland och ytterligare ett 50-tal i Estland, Sverige, Ungern, Tyskland och Storbritannien. Både Purple Scout och Sesca Group har en inriktning mot telekomsektorn, men den finska koncernen säljer också lösningar till industrin och energisektorn.
Köpeskillingen är hemlig, men uppgår enligt Rapidus bedömning till ett tvåsiffrigt miljonbelopp.
— Det är en kombination av kontanter och aktier, men vi går inte ut med köpesumman. Dessutom finns en inlåsningsklausul för Kasper och mig, men den är inte av samma karaktär som den inlåsning man utövat på länsstyrelsen de senaste dagarna, skrattar Johan Strömhage.
Av Thomas Frostberg och Malin Nävelsö