Sedan slutet av november har godståget Scandinavian Shuttle rullat femton resor tur och retur mellan Nässjö och Herne i Tyskland. Tåget och logistiklösningen är en del i EU-projektet Marco Polo och har initierats genom samarbetsplattformarna Øresund Logistics och Øresund Environment Academy. Huvudman för projektet är logistikföretaget UBQ från Sölvesborg.
Loket på varje tåg är utrustat med GPS-sändare, så att tåget kan spåras i realtid. I april skall vagnarna förses med GPS. När varje vagn kan följas blir det möjligt för kunderna att se exakt var deras gods befinner sig och planera utifrån det. Skulle något haka upp sig kan UBQ, som driver Scandinavian Shuttle, åtgärda det genom att exempelvis aktivera det back-up-system med lastbilar som ingår i projektet.
Projektets övergripande mål är att flytta över transporter från vägnätet till järnvägarna.
— Järnvägstransporternas problem är att de inte uppfattas som punktliga och pålitliga. Scandinavian Shuttle skall visa att järnvägen kan vara ett pålitligt alternativ för leveranser precis i tid, säger Patrik Rydén, projektansvarig på Øresund Logistics.
GPS-enheterna i den första omgången kommer från Stockholmsbaserade Sym och mjukvaran är utvecklad av System Request från Göteborg. Scandinavian Shuttle har också dubbla el- och signalsystem för att kunna passera nationsgränserna utan att behöva byta lok. För trafik över Öresundsbron är sådan teknik nödvändig, eftersom det inte går att stanna ute på bron och byta lok.
Scandinavian Shuttle har beviljats 2,5 miljoner euro för en projektperiod på fyra år. Analyser av bland annat miljökonsekvenser sköts av NGIL, ett logistiskt forskningscentrum vid Lunds universitet, delfinansierat av Vinnova. Holländska VanDiren är operatör: de kör tågen och håller i back-up-systemet som skall garantera en pålitlig leverans.
Av Malin Nävelsö