söndag 6 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Gränslöst Öresundsbibliotek blir verklighet i år

Till hösten kan studenterna i Lund låna böcker från Roskilde och Köpenhamns universitetsbibliotek – och vice versa. Det handlar inte om dyra och krångliga fjärrlån, utan om ett gemensamt system där böckerna levereras till hemmabiblioteket inom 48 timmar, utan kostnad för den som lånar.

— Så vitt vi vet blir vi de första som har den här typen av biblioteksservice över gränserna, säger Sara Virkelyst på Øresundsuniversitetet.

Initiativet till projektet kommer från Poul Erlandsen vid Danmarks Pædagogiske Bibliotek. Han blev inspirerad vid studiebesök i Australien och USA, där bland annat Ivy League-universitetens bibliotek är sammankopplade till ett stort konsortium med gemensam sökmotor.

— Det stora pusslet är att få de olika systemen att tala med varandra i den nya sökmotorn, så att det för brukaren ser ut som ett helt sammanhängande system, säger Poul Erlandsson.

För att kunna använda systemet behöver man inloggningsuppgifter från något av de deltagande universitetsbiblioteken. Biblioteken kopplas samman med en gemensam sökmotor, utformad av det amerikanska bolaget Sirsidynix. Till att börja med gäller det Roskilde Universitetsbibliotek, Det Kongelige Bibliotek, Danmarks Pædagogiske Bibliotek, Danmarks Biblioteksskoles Bibliotek, Kunstakademiets Arkitektskoles Bibliotek, och biblioteken vid Lunds universitet, Malmö högskola samt Högskolan Kristianstad.

Projektet finansieras av ett så kallat interreg-bidrag från EU och universiteten bidrar med arbetstid. Den total projektbudgeten är 3,2 miljoner kronor och EU står för hälften. Målet är att de första biblioteken skall komma igång med systemet 1 september 2007.

Av Malin Nävelsö

Till hösten kan studenterna i Lund låna böcker från Roskilde och Köpenhamns universitetsbibliotek – och vice versa. Det handlar inte […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.