Lunds universitets styrelseordförande Allan Larsson blir regeringens chefsförhandlare i försöket att få den europeiska materialforskningsanläggningen ESS till Sverige och Lund. Regeringen garanterar tre miljarder kronor om jätteprojektet European Spallation Source hamnar i Sverige. Även Region Skåne har lovat bidra till finansieringen vid en placering i Lund.
Totalt beräknas anläggningen kosta elva miljarder och stå klar om drygt tio år. ESS ska producera neutroner för genomlysning av olika material vilket ger forskare kunskap om deras struktur och egenskaper.
— Vår tro är att näringslivet ska ha intresse av att vara med och finansiera, men vi har inga sådana löften just nu, säger utbildnings- och forskningsminister Lars Leijonborg vid en pressträff i Stockholm under förmiddagen.
Det var i går kväll som beskedet kom att Sverige erbjuder sig att stå värd för anläggningen. Om så blir fallet, kommer de tre miljarderna att betalas under en tioårsperiod. Fördelningen i budgeten, främst mellan forsknings- och näringspolitiska medel, har hittills inte preciserats.
— Vi räknar med att forskningsanslagen i Sverige framöver kommer att öka i sådan utsträckning att det här inte kommer att gå ut över annan svensk forskning, säger Lars Leijonborg som också betonar att beräkningar visar att ESS under sin 40-åriga livstid totalt kan innebära en vinst i statskassan på flera miljarder kronor.
Allan Larsson utredde frågan om en placering av ESS i Sverige redan under den förra regeringen, och föreslog 2005 i en rapport att regeringen skulle erbjuda värdskap. Något beslut kom dock aldrig, främst eftersom miljöfrågorna ansågs otillräckligt utredda. Bland många positiva remissvar från svenska myndigheter och institutioner fanns några negativa, från bland andra Naturskyddsföreningen och Kemikalieinspektionen som reagerat på att anläggningen troligen kommer att använda avsevärda mängder kvicksilver och dessutom producera radioaktivt avfall. Leijonborg hävdar nu att sittande regering lagt ner särskilt arbete på just de frågorna.
— Vi är övertygade om att den negativa miljöpåverkan är minimal. De frågetecken som kan finnas kommer att hanteras.
Allan Larsson ska nu informera aktuella parter i Europa om sitt uppdrag och söka råd om hur de kommande förhandlingarna bör läggas upp. En första förhandlingsrunda med andra europeiska länder beräknas starta tidigt i höst och avslutas vid årsskiftet. Då förväntar sig Allan Larsson ha “en ganska god bild” av Sveriges chanser att få anläggningen. Förhandlingarna kan dock komma att ta flera år, eftersom alla deltagande länder måste vara överens. Hittills har Sverige uttalat stöd från bland andra Norge, Danmark och Storbritannien. Huvudkonkurrenter är Spanien och Ungern.
Av Lisa Kirsebom