onsdag 16 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Brist på gammal ingenjörskunskap problem för växande Hardi

Elektronikbolaget Hardi Electronics i Lund har visat en anmärkningsvärd tillväxt senaste åren. Under 2006 dubblades omsättningen till drygt 50 miljoner kronor. Men nu hotar stora rekryteringsproblem en fortsatt expansion i Lund. Företaget kan tvingas utomlands.

Hardi Electronics utvecklar och säljer system för testning av asic-konstruktioner. En asic är en krets som ofta består av flera miljoner transistorer kopplade i ett speciellt mönster. Kretsen kan styra exempelvis hemelektronik och bilar.

I slutet av förra året anställdes en utvecklingschef, Alf Larsson, som lämnade SwitchCore där han hade samma titel. Annars är rekrytering ett allvarligt bekymmer för Hardi.

— Vi kan inte hitta folk. En av killarna vi anställt är 60 år. Vi behöver den gamla sortens elektronikingenjör som kan göra kretskort och rita scheman. De nyutexaminerade har bara lärt sig programmering och är helt värdelösa för oss, säger VD Lars-Eric Lundgren.

Detta hotar bolagets expansion i Lund. Hardi behöver öka staben av ingenjörer med 50 procent, det vill säga med upp till fem personer.

— Vi grejar det på nåt sätt. Vi kan flytta utomlands eller ta hit personal från Östeuropa, det tittar vi på. Men för Sveriges del är kompetensbristen en katastrof.

Sedan företaget bytte inriktning 2003, från att ha sysslat med bland annat utbildning i elektronik, har försäljningen ökat kraftigt. Det brutna räkenskapsåret 2003/2004 innebar en omsättning på knappt 11 miljoner kronor och ett resultat runt noll. Under 2005 var försäljningen cirka 25 miljoner och Lars-Eric Lundgren uppger att helåret 2006 slutade på 54 miljoner kronor. Han vill inte prata om resultatet men enligt Rapidus beräkningar uppgår det till runt 15 miljoner.

Försäljningen går till stor del via ett amerikanskt dotterbolag och partners världen över. Bland kunderna finns Sony, Samsung och Texas Instruments.

— De stora företagen har börjat standardisera sina tillverkningsprocesser runt våra instrument, säger Lars-Eric Lundgren som menar att de höga kostnaderna för konstruktionsfel i en krets driver efterfrågan på testutrustningen.

Hardi Electronics ägs till största delen av tre grundare, varav Lars-Eric Lundgren är en. Malmöhus Invest satsade pengar i verksamheten vid omstöpningen 2003 och äger en mindre del. Tolv personer arbetar på kontoret i Lund.

Av Kristian Svensson

Elektronikbolaget Hardi Electronics i Lund har visat en anmärkningsvärd tillväxt senaste åren. Under 2006 dubblades omsättningen till drygt 50 miljoner […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Najell växer med ambitiösa mål

    Det är skillnad på att vara nöjd och att uppfylla mål. Även om det är en bit kvar till målen är en omsättningsökning på 70 procent inte fy skam. Det säger Niklas Najafi Kristensen, grundare och vd för babyproduktföretaget Najell i Lund.

  • Inwido – fönstret ännu bara på glänt

    Fönster- och dörrtillverkaren Inwido har minst sagt ambitiösa tillväxtmål. På mindre än fem år ska bolaget dubbla omsättningen till 20 miljarder kronor. Inte alls omöjligt om man frågar bolagets tävlingsinriktade vd Fredrik Meuller, trots en medioker kvartalsrapport som kom på måndagen.

  • Hänt i vecka 28

    En stjärnspäckad läkemedels-startup får in kapital. Ett annat life-science-bolagt ska avnoteras från börsen. Och nu har kvartalsrapporterna börjat trilla in. Rapidus redogör för de viktigaste skånska affärsnyheterna från veckan som gick.