Symbionföretaget Osteologix inleder nu sin fas II-studie kring ett läkemedel mot benskörhet. I studien ska 275 kvinnor i England och Danmark behandlas under tre månader med Osteologix substans NB S101, saltet strontiummalonat. Den operative chefen Stephan Christgau räknar med att man i oktober nästa år ska ha färdiga resultat, som visar om substansen ökat uppbyggnaden och minskat nedbrytningen av kvinnornas skelett. Båda processerna sker naturligt i kroppen, men balansen mellan de två tenderar att rubbas i den senare delen av livet så att nedbrytningen överväger och benet blir mer poröst. Alla kvinnor i studien har passerat klimakteriet.
Osteologix fick nyligen sitt första europeiska patent beviljat, för användning av strontiummalonat vid behandling av bland annat benskörhet. Bolaget har fler patentansökningar inne.
— Det här patentet är viktigt för oss, eftersom vi har en konkurrent som utvecklar ett läkemedel mot benskörhet baserat på en annan variant av samma ämne. Nu har vi demonstrerat att vår användning är oberoende av deras patent, säger Stephan Christgau.
Konkurrenten är den franska läkemedelsjätten Servier, med en omsättning på 2,8 miljarder euro. Servier marknadsför läkemedlet Protelos mot benskörhet och enligt Stephan Christgau går deras försäljning bra. Han är inte bekymrad över att Osteologix blir nummer två på marknaden.
— Vi ser vår produkt som en förbättrad version av deras. Serviers medicin är ett vattenlösligt pulver medan vår ges i tablettform, vilket de flesta patienter föredrar. Dessutom tror vi oss kunna visa att vårt läkemedel ger mindre biverkningar.
Osteologix reste i våras 10 miljoner dollar i samband med att man gick samman med börsnoterade amerikanska Castle & Morgan Holdings i en så kallad reverse merger, där den amerikansk firman tog det danska bolagets namn och fortsatte som moderbolag. I sin nya form är Osteologix Inc. noterat på Nasdaqs OTC-lista och har sitt administrativa huvudkontor i San Francisco, där bolagets VD Charles Casamento sitter. Utvecklingsarbetet sker dock i huvudsak i forskarparken Symbion i Köpenhamn. Bland storägarna finns riskkapitalfirman Nordic Biotech, som tidigare var ensam ägare till Osteologix.
Av Lisa Kirsebom