Drygt tio år efter starten börjar Lunds universitets holdingbolag LUAB kassera in vinst på sina investeringar. Medicinteknikbolaget SpectraCure, livsmedelsteknikfirman BoMill och rymddesignföretaget Umbilical Design är först ut ur portföljen. Före årsskiftet ska LUAB sälja sina innehav i ytterligare fyra bolag.
Holdingbolagets uppgift är att få ut universitetets forskningsresultat på marknaden genom att stötta företag i tidig fas, och lämna dem när större investerare gått in. I höst har teori blivit verklighet.
— De sju exits vi gör nu är precis enligt vår affärsidé, att sälja när bolaget fått in större ägare och så investera pengarna i nya bolag, säger LUAB:s VD BG Svensson.
LUAB:s andelar har sålts till befintliga ägare. Hur stor vinsten blev vill BG Svensson inte berätta, men han uppger att det i fallet SpectraCure, som inom kort inleder kliniska studier med sin teknik för cancerbehandling, handlar om ett tiofaldigande av det insatta beloppet. LUAB går oftast in med 200.000-300.000 kronor i ett nystartat bolag, och bidrar dessutom genom att bland annat betala en del av patentprocessen samt första årets anställning av en ekonomichef.
Två nytillskott i LUAB:s portfölj, som innehåller drygt 30 bolag, är medicinteknikföretaget CARP, nu med namnet Carponovum, som tillverkar en kopplingsanordning för tarmoperationer, och miljöteknikfirman Ekobalans som av förbrända biobränslen och slam ska tillverka gödningsmedel för skog. Carponovum finns i Malmös Clinical Research Center och Ekobalans kommer att hyra lokaler på Ideon. Enligt BG Svensson för LUAB diskussioner om att starta fler bolag de närmaste månaderna.
Av Lisa Kirsebom