tisdag 20 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

BILDREPORTAGE: Slipad och stött TV-chef tror på ombyggd public service

Hon har inget stort problem med att kallas “Juttan”. Däremot slår hon bakut inför ordet “politruk”.

I morse var SVT:s VD Christina Jutterström gäst på Rapidus frukostmöte, där hon berättade om SVT:s nya satsning i Västra hamnen, men också om hästar och hårklippning, och om hur det känns att vara en kritiserad chef.

I publiken fanns Malmö Stads näringslivsdirektör Björn Bergman, Gertrud Elisabet Bohlin från Apptus, Bona Kemis IT-chef Magnus Persson, Cecilia Adlerton Hjortsman på Skurups Sparbank och Kristina Johansson, näringslivsansvarig på Lomma kommun.

I mitten av september delades TV-priset Kristallen ut. Efteråt riktade journalisten Maria Borelius – i dag utnämnd till handelsminister – hård kritik mot Sveriges Television och dess VD Christina Jutterström, som 67 år gammal går i pension vid årsskiftet. “Nu skall en ny vd tillsättas. Låt oss slippa ytterligare en politruk, från ni vet vilket parti, och få en tv-entreprenör som älskar mediet.”


— Otroligt kränkande. Jag ringde upp henne och frågade: Vad har du för grund för att kalla mig det? “Är det någon hemlighet att du har partibok?” sa hon. Det har jag aldrig haft. Och ingen mer än jag, knappt ens min familj, vet hur jag röstar.

Christina Jutterström är arg, det är tydligt för den publik på 120 personer som samlats på Malmöinkubatorn Minc på fredagsmorgonen för att se henne intervjuas av Rapidus chefredaktör Thomas Frostberg. Han konstaterar att hon alltid har haft en s-stämpel på sig.

— Ja, och jag har ofta undrat varför. Min egen kår är tyvärr snar att sätta stämplar. Jag tål en del, men här fick det vara nog, säger Christina Jutterström.

Och hon har fått tåla en del genom åren. Som chef inom bland annat Expressen, DN och SVT har hon gång på gång hamnat i blåsväder, fått intern kritik, genomgått förtroendeomröstningar.

— Det är klart att jag funderar på det. Jag känner mig inte så illa omtyckt av mina medarbetare, men jag väcker mycket känslor och får ofta kritik för att gå för fort fram. Jag är ingen förvaltare, jag gillar förändring – men genom åren har jag lärt mig att förankra besluten bättre bland dem som ska genomföra dem.

— Du var rivigare förr? frågar Thomas Frostberg.

— Snarare oförståndigare, säger Jutterström och ler lite.

— Men när du slår upp tidningen på morgonen och ser att DN Debatt är emot dig, “mina medarbetare tycker att jag sabbar företaget…” – hur kommer du ens ur sängen?

Christina Jutterström är tyst ett ögonblick.

— Det är inte så lätt. Man frågar sig; Ligger det något i det här? Hur ska vi hantera kritiken? Senast bestämde vi att vi skulle ta dialogen internt så snart valet var över. I nästa vecka ska vi ha ett ordentligt möte med den grupp som kom med kritiken. Det är ett sätt att möjligen må lite bättre som chef.


Karin Nisses på Mentorhuset samt Tomas Larsson och Daniel Borgström från Explit minglade på Rapidus frukostmöte.

I dag mår Christina Jutterström sannolikt rätt bra som chef. Hon har under dagen presenterat en ny SVT-satsning i Malmö; en flytt till gamla Kockumshallarna i Västra hamnen om två år, till ett nytt “mediekluster” där SVT blir en av fyra hörnpelare. (Se Rapidus snabbanalys tidigare i dag.) Klustret går under namnet Media Mötesplats Malmö, som redan finns som organisation med lokaler i Minc och finansiering från bland andra KK-stiftelsen. Praktisk medieverksamhet ska kombineras med forskning, utbildning och ett separat teknikbolag som hyr ut utrustning så att SVT inte behöver äga själva.

— Men finns det egentligen ett utrymme för public service i dag? frågar Thomas Frostberg.

— Helt klart. Vi har 40 procent av marknaden i tittartidsandelar, och det trots att vi kommit långt med digitaliseringen, som ger tittarna möjlighet att välja bland betydligt fler kanaler.

Public service har fortfarande en viktig roll, menar Christina Jutterström. Hon talar om bredd och djup, reklamfrihet, om det demokratiska uppdraget från riksdagen. I somras fattade den beslut om ett nytt tillstånd för SVT som ska sträcka sig fram till 2012. Bland de största förändringarna är att taket tas bort för hur mycket av produktionen som bolaget får lägga ut externt.

— Det har vi bett om, för i dag finns så mycket kompetens utanför företaget som vi vill jobba med. Att våra fack protesterar mot det är naturligt – de vill ju ha så många som möjligt anställda inom företaget.

— Varför måste ni stå för bredd när det finns så många andra kanaler? undrar Thomas Frostberg.

— Om vi inte hade det breda utbudet så skulle inte så många titta på det smala. Medieprofessorn Kent Asp brukar också predika att vi sätter en norm för de kommersiella kanalerna, att de höjer nivån på sitt utbud för att vi finns.


Hans Dahlgren från Sigma Exallon och Lars Lanker på Sigma iMål Projektledning
kom för att lyssna på Christina Jutterström.

Men framtiden blir tuffare, konstaterar Jutterström. Redan börjar det hon kallar för ett vertikalt kanalbeteende ersättas av ett mer horisontellt beteende; tittaren väljer det program den vill ha, tittar på TV på webben eller i sin mobil eller i MP3-spelaren. På sikt tror hon på en sammanslagning av de svenska public service-bolagen.

— Alla public service-företag i världen utom Sverige har gemensamma nyhetsorganisationer för TV och radio. Vi har en väldigt speciell konstruktion, som faktiskt gjordes av en borgerlig regering. Tanken var att man skulle kunna sälja ut kanaler. Det var den moderata politiken på den tiden – men inte nu, har Reinfeldt sagt till mig.

Inte nu. Och något “sedan” blir det inte för Christina Jutterström hos SVT efter pensionen, om man ska tro henne själv. Att sluta arbeta helt och hållet är inte aktuellt, men ordförandejobbet i SVT vill hon inte ha. Däremot gärna styrelseuppdrag i andra bolag. Hon kan nog få erbjudanden redan innan hon lämnat rummet, menar Thomas Frostberg.

— Nej, det tror jag inte. Nu ska ni inte känna någon press på er, säger SVT-chefen och får skratt från publiken.

Det är en avslappnad Christina Jutterström som sitter på podiet, kontrollerad och van vid intervjuer och vid ljus på sin person. Men hon brister ut i ett förvånat gapskratt när Thomas Frostberg konstaterar att hon har en lite udda vana när hon använder sin tennispartner som frisör. Går hon inte på dyra frisörsalonger?

— Jo, jo, jag gör det också. Men jag är dålig på att planera och när min frissa är för upptagen för att ta emot mig så går jag till Gisela, min tyska tennispartner. Då sitter jag på hennes toalettstol och får håret genomklippt.


Sveriges Televisions VD Christina Jutterström intervjuades
av Rapidus chefredaktör Thomas Frostberg inför 120 åhörare.

Det är inte alltid så lätt att hinna med, när man förutom jobbet som SVT-chef har en bondgård att sköta. Hereford-djuren är sålda, men ett antal islandshästar finns där fortfarande. Det är lagom höga hästar, tycker Jutterström. Hon lär alltså få samla lite mod för att utnyttja sin present som tack för medverkan i frukostmötet; en lektion i westernridning på Tullesbo, den skånska gård som ägs av Rapidus grundare Jan Wifstrand och hans sambo Helén van den Born. Ovanpå det får hon dagens första jobberbjudande; option på en styrelseplats i Tullesbo Morgans & Ridgebacks.

Text: Lisa Kirsebom

Foto: Kristoffer Lindblad

Hon har inget stort problem med att kallas “Juttan”. Däremot slår hon bakut inför ordet “politruk”. I morse var SVT:s […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Mistbase-grundaren laddar om

    Saas-bolaget Peak Energy är Mistbase-grundaren Michal Stalas nya satsning, åtta år efter att han sålde Mistbase för uppåt 150 Mkr. Nu vill han utveckla mjukvara för optimering av elanvändning.

  • De ska tina upp life science-frosten

    Finansprofilen Markus Neuding samlar tunga namn till MVIP, panelen som ska råda bot på kapitalbristen i life science-sektorn. Tio namnkunniga personer från bland annat Fåhraeus Startup & Growth, EQT och Nordic Angels finns med. Rapidus har hela listan.

  • Lågkonjunkturen behåller sitt grepp

    Skånsk ekonomi befinner sig fortsatt i ett tufft läge och den som hoppas på bättre tider får vänta. Näringslivet kämpar, hushållen har det tufft och osäkerheten om framtiden är påtaglig. Det framgår av en ny konjunkturrapport.