tisdag 20 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Bara 30 av Östros miljoner till små och medelstora företag

Bara 30 av de utlovade 200 miljonerna blir tillgängliga för små och medelstora företag, i den telekomsatsning som näringsminister Thomas Östros presenterade på Minc igår. Det är så mycket pengar som kommer att fördelas efter en öppen utlysning från Vinnova. Stödet ska mötas med en lika stor motfinansiering från de bolag som får pengarna.

— De här pengarna ska fördelas över en femårsperiod, så det blir inte så mycket per år, säger Jonas Wallberg, enhetschef för informations- och kommunikationsteknik inom Vinnova och ansvarig för förslaget.

Resten av regeringens 99 miljoner är öronmärkta till de storbolag, TeliaSonera, Ericsson och Sony Ericsson, som deltar i programmet och själva bidrar med lika mycket. Detta framgår av en artikel på NyTeknik.se och bekräftas av Jonas Wallberg. Medan ansökningarna till den öppna delen av programmet kommer att skötas av en utomstående granskare, är det de stora företagen som själva beslutar hur dessa 69 miljoner samt de egna pengarna ska fördelas. Medlen kommer att gå både till deras egen och till akademisk forskning.

Fördelningen av pengarna inleds redan under hösten. Detta är inte beroende av valresultatet, så som det framställdes i gårdagens extrabrev från Rapidus.

Vid sidan av telekomprogrammet satsar regeringen 18 miljoner på användningen av industriell IT i små och medelstora företag. Enligt Jonas Wallberg handlar det bland annat om hur bolagen ska få industriell nytta av akademiska forskningsresultat. Även här krävs motfinansiering av de bolag som får del av pengarna.

Bara 30 av de utlovade 200 miljonerna blir tillgängliga för små och medelstora företag, i den telekomsatsning som näringsminister Thomas […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Mistbase-grundaren laddar om

    Saas-bolaget Peak Energy är Mistbase-grundaren Michal Stalas nya satsning, åtta år efter att han sålde Mistbase för uppåt 150 Mkr. Nu vill han utveckla mjukvara för optimering av elanvändning.

  • De ska tina upp life science-frosten

    Finansprofilen Markus Neuding samlar tunga namn för att råda bot på kapitalbristen inom life science. Tio personer från bland annat Segulah, EQT och Nordic Angels tar plats i en panel som är beredd att öppna plånboken. Rapidus har hela listan.

  • Lågkonjunkturen behåller sitt grepp

    Skånsk ekonomi befinner sig fortsatt i ett tufft läge och den som hoppas på bättre tider får vänta. Näringslivet kämpar, hushållen har det tufft och osäkerheten om framtiden är påtaglig. Det framgår av en ny konjunkturrapport.