tisdag 20 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

IT-entreprenör i Malmö satsar på import av högexklusiv rom

Kommer rom bli lika populärt bland finsmakare som whisky? Kanske inte riktigt, men enligt IT-entreprenören Kasper Aase blir fina romsorter allt vanligare hos dem som vill imponera med sitt barskåp.

Nyligen tog hans romimportfirma Signo d’Oro in 300.000 kronor från släkt, vänner och affärsbekanta – pengar som ska gå till att knyta upp ytterligare ett par exklusiva leverantörer. Samtidigt kliver Malmöföretaget Rotfinders marknadschef Frans Linander in som styrelseordförande.

Kasper Aase är till vardags ekonomichef på Purple Scout i Malmö. På fritiden importerar han sprit. Signo d’Oro, som betyder guldmärke, har i dag ensamrätt i Sverige på att sälja rom från det västindiska destilleriet Santa Lucia Destillers, en rom som enligt Aase är bland de bästa i världen.

— Vi håller oss långt ifrån sorter från Kuba, Jamaica och Dominikanska Republiken. Det finns mycket bra rom från Barbados, Venezuela, Guatemala, Panama och Jungfruöarna, säger Kasper Aase.

Han menar att rom har ungefär samma komplexitet i smaken som whisky.

— Jamaicarom har en typisk russinsmak, Kuba ofta en arrakssmak och Barbados en vaniljton. Man kan jämföra med whisky där du har Highland, Lowland, Islay och så vidare. I dag är det svårt att imponera på grannarna med en single malt. Nu ser vi en trend att visa upp rom istället.

Om några veckor angör ett skepp lastat med rom Helsingborg och Signo d’Oro börjar marknadsföra sig mot finare restauranger i Malmö, Stockholm och Göteborg. Den första kunden är redan på plats: Paul & Norbert på Strandvägen i Stockholm. Vid sidan av försäljningen ordnar Signo d’Oro romprovningar.

Firman ägs till största delen av Kasper Aase och Oscar Wilkenson. Bengt von Hofsten, som tidigare arbetat på handelshuset Arvid Nordquist, är den som lägger mest tid i bolaget: tre dagar i veckan.

Kommer rom bli lika populärt bland finsmakare som whisky? Kanske inte riktigt, men enligt IT-entreprenören Kasper Aase blir fina romsorter […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Mistbase-grundaren laddar om

    Saas-bolaget Peak Energy är Mistbase-grundaren Michal Stalas nya satsning, åtta år efter att han sålde Mistbase för uppåt 150 Mkr. Nu vill han utveckla mjukvara för optimering av elanvändning.

  • De ska tina upp life science-frosten

    Finansprofilen Markus Neuding samlar tunga namn för att råda bot på kapitalbristen inom life science. Tio personer från bland annat Segulah, EQT och Nordic Angels tar plats i en panel som är beredd att öppna plånboken. Rapidus har hela listan.

  • Lågkonjunkturen behåller sitt grepp

    Skånsk ekonomi befinner sig fortsatt i ett tufft läge och den som hoppas på bättre tider får vänta. Näringslivet kämpar, hushållen har det tufft och osäkerheten om framtiden är påtaglig. Det framgår av en ny konjunkturrapport.