måndag 19 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Vinnova och Højteknologifonden överens om gemensamt forskningsstöd

Ett hav av möjligheter öppnar sig för danska och svenska företag vad gäller stödmöjligheter över Sundet, efter det att statliga Højteknologifonden på ett styrelsemöte haft besök av svenska Vinnova, Verket för innovationssystem. På mötet presenterade sig Vinnova, och Højteknologifonden kunde konstatera att den svenska respektive danska typen av stöd inte låg långt ifrån varandra. Man kom överens om en modell för samarbete så snart lämpliga forskningsprojekt dyker upp.

— Vi enades om att om tillväxtmiljöerna ger upphov till ett projekt som kan värderas på båda sidor så ska vi gärna titta närmare på det. Men naturligtvis ska det passa in i vår och Vinnovas ansökningsprocess, säger Carsten Gaarn-Larsen, VD för Højteknologifonden.

Formellt kan varken fonden eller Vinnova ge statligt stödkapital över nationsgränsen, men det finns andra samarbetsmöjligheter som de två parterna nu enats om. Exempelvis kan ett svenskt dotterbolag som registrerats i Danmark mycket väl få del av danska pengar från Højteknologifonden, på samma sätt som ett danskt företags svenskregistrerade dotterbolag kan få pengar från Vinnova. En annan möjlighet är att ett danskt och ett svenskt bolag går samman om ett projekt, och får stöd från Vinnova respektive Højteknologifonden på varsin sida om gränsen.

— Om vi ska ge stöd, så sker det enligt en fördelningsmodell där en sjättedel kommer från universitet eller annan offentlig forskning, två sjättedelar kommer från det privata bolaget, och så dubblar vi det genom att bidra med de tre sista sjättedelarna. Vinnova kan ta fram en liknande modell, säger Carsten Gaarn-Larsen.

Frågan är nu var projekten ska komma ifrån.

— De ska snarare komma från gräsrötterna än från oss. Nu säger vi klart och tydligt att möjligheterna finns. Vi ställer gärna upp på en dialog om hur projekten kan se ut, och det är upplagt för life science, bioteknik och hälsa. Det viktiga är att det är högteknologiskt, och vi har inte formaliserat det mer än så. Jag är inte heller säker på att det skulle vara gynnsamt för projekten, säger Carsten Gaarn-Larsen.

Ett hav av möjligheter öppnar sig för danska och svenska företag vad gäller stödmöjligheter över Sundet, efter det att statliga […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Iskallt USA gör Europa hetare

    Donald Trumps krumbukter leder till både framgång och bakslag för svenska företag.
    Medan Klang Ai maxar tillväxten i Europa, är det i vissa fall tvärstopp för företag som redan hunnit över Atlanten.

  • Ledningen lämnar Prostalund

    I förra veckan meddelade Prostalund att en planerad avyttring inte blev av, och därmed var likviditetskrisen ett faktum. På måndagen kom beskedet att både vd och ordförande lämnar med omedelbar verkan.

  • Emissionsfiasko – Nanoecho tvingas tvärnita

    Nästan ingen gick med i Lundabolaget Nanoechos emissionsrunda. Nu pausar bolaget sina kliniska studier och aktien dyker till nya bottennivåer. – Vi ångrar inte att vi gick till börsen i fjol, säger vd Linda Persson.