Forskningsföretaget DermaGen, som inom kort flyttar in i forskningsbyn Ideon, har landat sitt största kapitaltillskott hittills. 14 miljoner kronor kommer in från ett investmentkonsortium bestående av den existerande ägaren Karolinska Development II och en ny ägare, Östersjöstiftelsen.
Pengarna beräknas räcka i ungefär ett år och kommer att ta DermaGen fram till klinisk fas, när bolagets substans ska testas på människor. Då behövs ytterligare 20-30 miljoner kronor för att förbereda och genomföra en första studie på patienter med böjveckseksem. DermaGen arbetar med kroppsegna peptider som dödar bakterier på huden, och det första användningsområdet är en salva mot denna typ av eksem som drabbar 10-15 procent av alla barn.
— Studien ska inledas sent 2007 eller tidigt 2008. Det här är en lokal behandling där man ser effekten relativt fort, så vi räknar med att ha de första resultaten andra halvåret 2008, säger Thomas Andersson på Karolinska Development II som sedan bolagsstarten 2004 har fungerat som DermaGens VD.
Bolaget har nu rekryterat en ny VD, Jan Alenfall, som börjar sitt arbete i mitten av juni. Hans uppgift blir att efter den första kliniska studien ta DermaGen in i ett samarbete med en större partner för registrering och lansering av salvan.
I morgon deltar DermaGen i finansieringstävlingen Strictly Financing i Köpenhamn, arrangerad av Medicon Valley Academy och brittiska statliga Trade & Investment. Bland de tävlande finns också SpectraCure i Lund och Celltrix i Malmö. Jan Alenfall har sagt till webbtidningen realtid.se att DermaGen inte siktar på att ta in något nytt kapital i samband med tävlingen, utan främst vill se vad internationella investerare tittar på.
Största ägare efter det nya kapitaltillskottet är riskkapitalbolaget Karolinska Development II med 49 procent av andelarna. Näst största ägare är forskarna som var med om att grunda bolaget, Artur Schmidtchen och Martin Malmsten. Därefter kommer Östersjöstiftelsen och Lunds universitets holdingbolag LUAB.