lördag 12 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Blodlagrande StemCare satsar på egen forskning

Köpenhamnsbolaget StemCare, som lagrar navelsträngsblod för utvinning av stamceller, planerar att bygga en egen forskningsavdelning. Hittills har bolaget enbart arbetat med att samla in, frysa ner och lagra navelsträngsblodet, och utvinna stamceller när kunderna begär ut dem för medicinsk behandling.

Enligt uppgift från bolagets ordförande Sten Verland, som med sitt riskkapitalbolag Biolink Capital var med om att grunda StemCare, har den danska marknaden för nedfrysning av navelsträngsblod vuxit snabbt och nu väljer omkring 3 procent av alla nyblivna föräldrar att på egen bekostnad låta frysa ned blodet, för eventuell framtida medicinsk behandling av barnet eller dess syskon. I Danmark finns två bolag som arbetar med nedfrysning och lagring av blod från navelsträngar, StemCare och CopyGene. StemCare är störst med ca 70 procent av marknaden.

StemCare planerar nu att med start kring årsskiftet bygga upp en egen forskningsavdelning, där man bland annat ska kunna expandera (odla) stamcellerna och noggrannare undersöka exakt vilken typ av celler som finns i navelsträngsblodet – något som idag inte är helt känt. En till två forskare kommer att anställas och ett antal laboratorieassistenter.

Företagets administration finns i Köpenhamn, medan stamcellsbank och laboratorier ligger i Århus. Majoritetsägare i StemCare är BMI Group som till knappt hälften ägs av Biolink Capital. Övriga ägare är Sparvest Fonden och H. og S. Iversen Holding. Företaget har 11 anställda på heltid och över 200 på deltid; barnmorskor och sjuksköterskor som arbetar med att samla in blodet i samband med förlossningen. StemCare går ännu inte med vinst, men räknar med att nå minst nollresultat under 2006.

Köpenhamnsbolaget StemCare, som lagrar navelsträngsblod för utvinning av stamceller, planerar att bygga en egen forskningsavdelning. Hittills har bolaget enbart arbetat […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Från 40 miljoner till 40 miljarder

    Sedan Fredrik Tiberg klev in som vd för Camurus har bolagets värdering gått från 40 miljoner till 40 miljarder kronor. Rapidus träffar honom på huvudkontoret i Lund för att höra om vägen dit och planerna framåt.

  • Skånska högutdelare – så mycket delar de ut

    Vår och sommar är utdelningstider. Rapidus har tittat igenom 1 000 onoterade skånska företag och hittat högutdelarna, och vilken familj som får mest.

  • Hänt i vecka 27

    Fastighetsbolagen Catena och Wihlborgs kom med rapporter, Prolight fick in sina 100 miljoner och två börs-vdar lämnar sina poster. Det är några av den gångna veckans nyheter.