Bolaget SwePharm i Lund odlar medicinalväxter och tillverkar medicinska växtextrakt i en egen processanläggning. Nu har man börjat marknadsföra sin första egna produkt, ett extrakt av rosenrot som ska säljas i hälsokostbutiker och mataffärer. SwePharm sköter på egen hand marknadsföringen mot återförsäljarna och har hittills fått ut produkten till en del Ica-butiker.
— Rosenrot är den hälsokostprodukt som växer mest i Sverige just nu, och det finns många konkurrerande preparat. Men det är bara vi och ett företag till som har hela tillverkningen i Sverige, säger Malin Olbe som är kvalitetsansvarig.
Enligt Malin Olbe blir konsumenterna allt mer kvalitetsmedvetna och deklarationsreglerna inom branschen strängare. Produktion i Sverige kommer därför att vara SwePharms viktigaste konkurrensmedel. Bolagets preparat skiljer sig inte mycket från den svenska konkurrentens, Örtmedicinska institutet i Halland, men blir lite billigare.
Förutom den egna produkten säljer SwePharm växtextrakt till andra tillverkare av hälsokost och naturmediciner, bland annat i Tyskland. Bolaget bildades för fem år sedan av Malin Olbe och VD Gösta Lilius, som båda forskat vid Lunds universitet. De äger själva bolaget och är de enda anställda. Sedan något år tillbaka går SwePharm med vinst och för en tid sedan fick man ett bidrag på närmare 400.000 kronor från Vinnova, det statliga verket för innovationssystem, för att utveckla sin extraktionsprocess. Målet är att därefter screena ett antal olika växter i jakt på substanser som kan fungera som läkemedel mot virus. SwePharms anläggning är GMP-certifierad (Good Manufacturing Practice), en kvalitetsmärkning som är nödvändig om man ska tillverka ingredienser till naturläkemedel, men inte till kosttillskott.