Kort sagt: Många hade inte känt till IT-jätten Intel utan klistermärkena Intel inside. Bolagets processorer finns i miljarder datorer världen över och smart marknadsföring har gjort att folk som egentligen inte behöver känna till varumärket gör det ändå.
Nu vill mjukvaruföretaget QlikTech i Lund göra en liknande manöver. Bolagets beslutstödsteknik ska tillsammans med stämpeln Powered by QlikView stoppas in i allt fler system från olika teknikföretag. I dag arbetar ett dussin personer på heltid med konceptet. Före årets slut ska styrkan vara dubblerad.
Av Kristian Svensson
Fem nya kunder varje dag låter mycket för vilket Öresundsbolag som helst. Men för QlikTech är det bara ett avstamp. Bolagets nya storägare, amerikanska Accel Partners och israeliska Jerusalem Venture Partners, tycker tio nya kunder per dag låter bättre. Efter att ha investerat runt 87 miljoner kronor i verksamheten under 2004 var uppdraget till QlikTech tydligt: fortsätt väx snabbt!
Sedan dess har ordet OEM fortsatt att vara på modet. Det skrivs ut Original Equipment Manufacturer och betyder i verbformen att OEM:a ut något att stoppa in sin produkt i andras produkter. Det är vanligt i biltillverkning, men det mest kända OEM-märket kanske ändå är Intel.
Nu satsar QlikTech stort på OEM. Konceptet ingår i ett nystartat affärsområde och kommer vara den absoluta nyckeln till fortsatt framgång.
I dag kan bolaget se tillbaka på en anmärkningsvärd utveckling. QlikTech startades 1993 och lanserade fyra år senare den första versionen av det egenutvecklade beslutstödet QlikView. Det är en mjukvara som kan sammanställa information ur många olika databaser i exempelvis ett företags affärssystem. QlikView bygger på patenterad teknik och behöver inget speciellt datalager mellan grundfilerna och presentationen – vilket ska hålla kostnaderna nere. Beslutstödet kan visa exempelvis diagram, där det går att borra sig ner i datan för att se siffror på lägre nivåer.
Tills nyligen har huvudkontoret legat på Ideon i Lund, men efter Accel Partners och Jerusalem Venture Partners investering år 2004 flyttas huvudkontorsfunktionerna efter hand till Radnor, en förort till Philadelphia i USA. I Lund kommer bland annat utvecklingsavdelningen, i dag runt 35 personer, att sitta kvar. Totalt är QlikTech nu över 200 anställda, jämfört med runt 65 före finansieringen.
2004 var också året då QlikTech ökade försäljningen till runt 100 miljoner kronor. Förra året fortsatte tillväxten till cirka 25 miljoner dollar i omsättning. Resultatet vill firman inte prata om, inte ens om det handlar om vinst eller förlust. Målet är i alla fall att under 2007 åter omsätta 100 miljoner, men denna gång dollar. För att nå dit räcker det inte med att fortsätta knacka dörr hos slutkunderna. Nya grepp behövs.
För drygt ett år sedan sjösattes så smått affärsområdet för OEM-affärer, med uppdraget att sprida QlikView indirekt. I dag har tekniken bakom beslutstödet satts i ett trettiotal produkter från leverantörer som Syncron (planerings- och varuförsörjningssystem), Excelsior Software (beslutstöd inom utbildningsväsende), Dendrite International (system inom läkemedelsindustri), Consafe Logistics (logistiksystem) och Extenda (system för detaljhandel). Affärsidén är att lägga till funktioner för analys och presentation av siffror i befintliga system.
Vid senaste årsskiftet hissades seglen för Powered by QlikView för fullt och de närmaste månaderna ska ett tiotal anställas för att enbart syssla med konceptet. I dag jobbar ett dussin personer fullt ut med området och vid årets utgång ska upp mot 25 anställda arbeta bara med att sätta QlikView-tekniken i andras produkter.
Tanken är att området med OEM ska stå för en tredjedel av QlikTechs försäljning när målet på 100 miljoner dollar nås 2007. Därmed har bolaget tre jämnstora försäljningskanaler, där en egen säljorganisation och externa säljpartners är de andra två.
QlikTech får genom Powered by QlikView ersättning för varje program som OEM-partnern säljer. Hur mycket förhandlas fram utifrån vad QlikView-funktionerna anses tillföra systemet. Helt klart är att möjligheten för QlikTech att synas i nya sammanhang kommer på köpet. För konceptet är till stor del en marknadsföringsinsats – bolaget kan nu i princip gratis sprida varumärket och tekniken till långt fler slutkunder än vad traditionell försäljning hade förmått.
Det företaget hoppas på är att nya användare ska få upp ögonen för vad en snabb presentation av data kan ge. Idén är att om inte QlikTech kan komma till alla tänkbara användare så ska nya användare komma till QlikTech och handla mer.
Med tanke på den reklam som stämpeln Powered by QlikView ska ge, är det lätt att förstå hur viktig satsningen är för fortsatt framgång. Affärsområdet med OEM ska ju inte bara stå för en tredjedel av omsättningen på ett par års sikt, utan även hjälpa till att generera nya kunder till den egna säljorganisationen och återförsäljarna som också måste växa för att målet ska nås.
Det handlar inte bara om att göra en Intel, utan nästan en Skype. IP-telefonibolaget Skype, som för många blev synonymt med att ringa över internet. Att QlikTech lyckas med något liknande – få varumärket att generellt stå för en begriplig presentation av data och sedan sprida det effektivt – är den viktigaste pusselbiten att lägga för att firman ska leva upp till de nya ägarnas förväntningar.