Konsultföretaget ProScience på Ideon har tagit sitt analysinstrument, kallat Befor, till marknaden. Omkring 15 företag har samarbetat med ProScience under en utvecklingsfas, men bland de första helt kommersiella kunderna finns IT-företaget Sigma Exallon i Malmö. Med hjälp av Befor analyseras hur väl ett företag fungerar i fråga om bland annat ledarskap och personalens hälsa och trivsel. Resultatet av analysen ska inte bara visa eventuella brister, utan också hur mycket bristerna kostar i reda pengar.
— Många har försökt räkna på det, men man har mest sträckt upp fingret och känt vartåt det blåser. Vi har sagt att ni kommer att tjäna så här mycket pengar på att få detta att fungera, och företagen har sedan sett den resultatförbättringen, med en avvikelse på 15-20 procent, säger Anders Larson, VD för ProScience.
Anders Larson kom förra året ut med boken Från ledarskap till vinst, där han liksom i Befor utvecklar ett tvärvetenskapligt synsätt på företagsfrågor, med en kombination av bland annat sociologi, medicin, psykologi och företagsekonomi.
Från början av juli kommer Anders Larson att vara enda ägare till ProScience. Nu ska en styrelse tillsättas, och i höst ökar antalet anställda troligen från dagens tre till fyra eller fem. Målet för 2006 är en omsättning på närmare 2,5 miljoner kronor med en vinst på 25 procent. Målgruppen är främst Sveriges 900 största företag, vilket betyder att mycket av verksamheten kommer att bedrivas i Stockholmsområdet.
ProScience har hittills omfattat två koncept; Befor och kommunikationsplattformen Bipbip för bioteknikföretag. Bipbip placeras dock i dagarna i ett eget bolag som kommer att drivas av civilingenjören och tidigare ProScience-medarbetaren Eva Hansen.