Kort sagt: Mjukvarubolaget Telelogic i Malmö är ett av få nischade skånska teknikbolag som lyckats etablera sig som en storspelare på världsmarknaden. Trots detta och trots börsnotering är bolaget relativt anonymt i regionen, något som är en medveten strategi eftersom den svenska marknaden är marginell för Telelogic. Nästan samtliga konkurrenter finns i USA. För att bolagets framgångar ska accelerera ytterligare behövs betydligt starkare kopplingar till den amerikanska finansmarknaden. VD Anders Lidbeck öppnar dörren för en notering på Nasdaqbörsen och på sikt riskerar den svenska kopplingen i praktiken att försvinna.
Av Martin Ollhage
Med mer än tusen anställda världen över, pålitlig vinst och kraftig tillväxt borde Telelogic vara ett givet flaggskepp bland IT-bolagen i Malmö och Öresundsregionen. Men trots att aktieägarskaran nästan uteslutande är svensk och att det bara är svenska analytiker som följer bolaget har Telelogic inga ambitioner att synas i Sverige i någon större utsträckning. För att förstärka den internationella prägeln och öka möjligheterna att vid behov få in externt kapital behövs snarare en notering utomlands – troligen på Nasdaq, möjligen i London.
Det som talar för London är de lägre krav och kostnader som är förknippade med en notering där, framför allt på Londonbörsens tillväxtlista AIM som det senaste året även fått en rad amerikanska bolag att välja bort Nasdaq. En notering på Nasdaq skulle å andra sidan ge Telelogic en stark valuta i samband med kommande uppköp: amerikanska aktier. Oavsett om det blir i USA eller Storbritannien finns den generella fördelen att stora bolag i USA helst köper lösningar från börsnoterade bolag. Och då räcker det inte att vara noterat i Stockholm.
Anders Lidbeck säger att kopplingen till den amerikanska finansmarknaden måste stärkas inom några år. Och att finnas i Sverige är inte av avgörande betydelse, inte mer än ur ett historiskt perspektiv. Därför är risken uppenbar att Malmö på sikt kan förlora Telelogic till USA, där man redan idag har ett av sina två huvudkontor.
På kort sikt finns dock inga planer på att överge Malmö. Närheten till Kastrup gör Malmö attraktivt och då lämnar vi snarare övriga Sverige, säger Anders Lidbeck. Under det närmaste året ska de omkring 50 anställda i Malmö bli fler när bland annat den europeiska säljledningen stärks i takt med att den nuvarande verksamheten växer.
Telelogic, som fram till 1996 ägdes av Telia och som under 1999 togs till börsen, säljer mjukvara för utveckling av avancerade system och nya program. Programvaran bygger på öppna och standardiserade programeringsspråk, vilket gör att kunderna tjänar tid och pengar eftersom grunderna redan finns i mjukvaran. Istället kan större vikt läggas på olika specialfunktioner i ett nytt program eller system. Framgångarna har till stor del berott på höga andelar licens- och underhållsintäkter. Under förra året gjorde bolaget en vinst på drygt 200 miljoner kronor med en omsättning på 1,3 miljarder kronor. Tillväxten var 24 procent jämfört med 2004 och räknar man bort förvärv stannade tillväxten på tio procent.
Den organiska tillväxten är dock bara en liten del av den expansion som Telelogic står inför. Den uttalade visionen 5X5Y, som innebär att femdubbla omsättningen från 2005 till 2009, kan bara nås med fortsatta storförvärv. Under Anders Lidbecks åtta år som VD för Malmöbolaget har ett 15-tal förvärv genomförts med svenska branschkollegan Focal Point, amerikanska Popkin och I-Logix som senare exempel. Och för att ha en chans att nå ambitionen krävs många nya uppköp.
En störtflod av förvärv är dock inte att vänta. Även om Telelogic har visat upp en sällsynt skicklighet att integrera nya företag i den egna verksamheten måste ledningen vara mycket kräsen i sina val. Tillväxt får aldrig bli ett egensyfte, uppköpen måste vara långsiktigt försvarbara.
Istället lär det bli ett antal relativt stora förvärv, troligtvis något redan i år. Främst är vi ute efter bolag i Popkins storleksordning med en omsättning på omkring 30 miljoner dollar, säger Lidbeck. Och årets förvärvskvot är långt ifrån fylld, trots köpet av I-Logix som delvis kritiserats för att ha varit en dyr affär för Telelogic.
Utan ett stort antal uppköp har bolaget inte någon möjlighet att nå 5X5Y och av förklarliga skäl finns förvärven i fokus när Telelogic ska bevakas. Men under ytan finns en organisk tillväxt som mattats av och som i år ska hamna kring 10 procent, enligt företagets egen prognos. Här finns alltså mer att göra och det lär bli Anders Lidbecks viktigaste uppgift vid sidan av nya förvärv att framöver få bättre fart på den befintliga verksamheten.
I Tyskland har Telelogic lyckats vända ett läge utan tillväxt i början av 2005 till stora framgångar. Problemområdet Storbritannien är på rätt väg, även om man inte lyckats få samma fart som i Tyskland. På den europeiska marknaden är det istället Frankrike som nu hämmar utvecklingen mest för Telelogic.
I samband med den senaste kvartalsrapporten höjde flera analytiker på ögonbrynen över den kraftiga tillväxtnedgången i Asien. Men någon större anledning till oro finns nog ändå inte. Det första kvartalet är traditionellt det svagaste för Telelogic och dessutom har man på den asiatiska marknaden bara i begränsad utsträckning kunnat dra nytta av de senaste förvärven. Redan under innevarande kvartal lovar Anders Lidbeck en betydligt högre tillväxtsiffra, vilket lär bli en viktig indikation för potentialen i Asien.
Det allra viktigaste för bolaget är dock fortsatt den amerikanska marknaden. Här avgörs huvuddelen av Telelogics möjligheter. Den organiska tillväxten behöver stärkas och fler lyckade amerikanska förvärv är nödvändiga.