fredag 16 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Varning för Aktietorget!

Kort sagt: Sedan Rapidus skrev om riskerna med handelsplatserna för småbolag i snabbanalysen för två veckor sedan har ett par nya skandaler avslöjats. Båda gäller Aktietorget, en handelsplats för utvecklingsbolag.

Sedan i höstas är dessutom Aktietorgsnoterade CoolGuard föremål för brottsutredning. Samtidigt står listans bolag för de värsta kursrasen på de svenska börslistorna sedan årsskiftet och får också kritik för usel informationsgivning.

Det är dags att dela ut gult kort till Aktietorget, som i flera fall agerat anmärkningsvärt släpphänt mot bolagen på listan.

Av Thomas Frostberg

Det har gått så långt att Anders Haskel, rutinerad ekonomijournalist och nybliven chef för Hagströmer & Qvibergs kontor i Malmö, i ett debattinlägg i Rapidus ifrågasatte verksamheten på smålistorna:

”Emellanåt kan man till och med undra varför inte övervakande myndigheter stoppar verksamheten. Alla skandaler, stora som små, skadar de seriösa bolag som trots allt finns på listorna och allmänhetens förtroende för kapitalmarknaden.”

Tanken kan låta drastisk, men känns inte helt främmande vid en genomgång av den senaste tidens småbolagsskandaler. Och Aktietorget är den handelsplats som sticker ut i negativ bemärkelse. Dessvärre utmärker sig också flera skånska bolag som de med sämst informationsgivning.

Först avslöjade tidningen Affärsvärlden att Stig Norberg, styrelseordförande i Skånebolaget Fragus som är noterat på Aktietorget, farit med osanning om sina meriter i noteringsprospektet i höstas. Norberg var under IT-boomen VD för Malmöbolaget Novada, även det noterat på Aktietorget, så han kan inte anses vara oerfaren när det gäller hur prospekt ska utformas.

Sedan tvingades Aktietorget stoppa handeln i återvinningsbolaget NRS Technologies, efter avslöjanden om att kommunicerade ordrar (i bästa fall) bara var muntliga överenskommelser. Aktietorget, som under en tid försvarat NRS mot extern kritik, fick till slut krypa till korset och aktien är nu handelsstoppad.

En genomgång som Dagens Industri gjort visar dessutom att av de 25 aktier som gått sämst på samtliga svenska börslistor i år, står Aktietorget för över hälften. Det är kanske inte så underligt med tanke på inriktningen på unga utvecklingsföretag, men den andra börslistan med motsvarande inriktning (NGM) har presterat betydligt bättre under året.

Vad värre är, informationsgivningen från Aktietorgets bolag är väsentligt sämre än för bolagen på Stockholmsbörsens O-lista, enligt en granskning som utförts vid Högskolan Väst utifrån Aktiespararnas kriterier. Och i bottenklass finns flera skånska bolag som Sportsponsor i Kristianstad, Business Improver Group, Coolguard, Bubbeltian och Aqua Terrena.

Även om aktiemarknadsplatserna står som garant för kvaliteten på de bolag som får noteras, så är det naturligtvis svårt att garderas sig mot rena oegentligheter. Den som vill luras kan alltid göra ett hyggligt framgångsrikt försök.

Däremot är det en absolut plikt att handelsplatserna håller efter sina bolag när det gäller informationsgivningen. Det är det enda sätt som befintliga och potentiella aktieägare kan få någon insyn i verksamheten och den grund de fattar investeringsbeslut på. Om informationen är undermålig eller rent av felaktig så kommer aktieägarna oundvikligen bli lurade.

Sådana bolag har inte att göra på handelsplatserna. Att de är utvecklingsbolag är ingen ursäkt. Där har Aktietorget i flera fall varit allt för slapphänta. Om verksamheten inte stramas upp rejält kommer det gå ut över förtroendet för samtliga småbolag som handlas på de olika listorna.

Vad tycker du? Skicka ett inlägg till debatt@rapidus.se

Kort sagt: Sedan Rapidus skrev om riskerna med handelsplatserna för småbolag i snabbanalysen för två veckor sedan har ett par […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.