Båda vill exploatera och tjäna pengar på folks känslor för Skåne. Mattias Hansson är journalisten som startade ett glassigt magasin om Skåne för skåningar. Anders Hugosson är bonden som tröttnade på röda siffror i potatisaffärerna och började sälja Bjärehalvön lika mycket som själva knölarna.
Båda tycker också att Edvard Persson är personen som betytt mest för regionen. Före helgen var de gäster på Rapidus efter jobbet-möte. Om deras spådomar slår in kommer varumärket Skåne bli ännu mer betydelsefullt i framtiden och vi får se både spritturister och mer Skåne på TV.
Bland sjuttiotalet åhörare fanns Hagströmer & Qvibergs nye Malmöchef Anders Haskel, informationschef Anna Holm från Øresundsbro konsortiet och Niclas Ek på reklambyrån Eminent.
Mattias Hansson från Magasinet Skåne (t v) och Anders Hugosson från Bjäre Hembygd (t h) frågades ut om Skåne som dragplåster i marknadsföringen, när Rapidus chefredaktör Thomas Frostberg ledde Efterjobbet-möte hos Awapatent före helgen.
Skåne väcker känslor. I princip alla har åsikter om skåningar. Detta kan användas, tänkte Mattias Hansson och startade Magasinet Skåne. Inspirationen kom från Texas och en tidning om hur det är att vara Texasbo i själ och hjärta. Trots att Magasinet Skåne i grunden görs för skåningarna själva finns i dag en tredjedel av läsarna utanför landskapet.
— Många svenskar har egna erfarenheter från Skåne, exempelvis i samband med semestrar. De vill köpa med känslan hem och kunna vara här året om, säger Mattias Hansson.
Samma funderingar hade lantbrukaren Anders Hugosson när han några år tidigare satt och summerade den sämsta potatissäsongen i mannaminne. Tillsammans med sex andra bönder, som alla tröttnat på den dåliga lönsamheten, startade han Bjäre Hembygd. I dag är 40 potatisodlare anslutna till företaget, som även säljer chips och vodka.
Huvudprodukten är dock tvättad och sorterad färskpotatis, som säljs i en blänkande vit låda. För drygt ett kilo får konsumenten betala runt 25 kronor.
En som handlar ibland är Stockholmsbon Mattias Hansson.
— Varför jag gör det? Jag är så lat, men det finns också ett kvalitetsbegrepp. Men många vill nog gå med den vita lådan hem. Det är en låda man inte stoppar ner i kassen.
— Bjäremärket är allt i detta fall. I takt med den ökande globaliseringen ökar också gruppen med viljan att betala lite mer för en produkt med kvalitet och ett nära ursprung, säger Mattias Hansson, som tidigare arbetat på P3 och i dag är utgivare för Magasinet Skåne.
Och Anders Hugosson, i dag VD för Bjäre Hembygd, har upptäckt att folk är beredda att betala för det mesta – bara det har anknytning till Bjäre.
— Vi tar ut folk för att sätta potatis – det kostar 145 kronor för en timme. Ta upp potatis går också bra – det kostar 145 kronor i timmen. För många är det en lika stark upplevelse som att klättra i berg eller åka snabba båtar, säger han.
Allt detta är möjligt tack vare Skånes starka värdeladdning. Dialekten och matkulturen är komponenter bakom laddningen, menar Mattias Hansson, som tycker Stockholm är för splittrat och brett, och som bara ser Dalarna och Gotland som möjliga konkurrenter till den region som väcker mest känslor i Sverige.
Susanne Thorén från LifeBox träffade Susanne Nykvist från Ingamba på Rapidus efterjobbet-möte om skånsk marknadsföring. Hagström & Qvibergs nya Malmöchef Anders Haskel passade på att nätverka med Anders Fredriksson från värdföretaget Awapatent.
Också skåningarna själva har bidragit till varumärket, bland annat genom personligheter som Edvard Persson och Arlövsrockaren Kal P Dal. Mattias Hansson berättar historian om Kal P Dal på besök i Stockholm med sitt band. De går in på ett populärt och fint nöjespalats och träffar den kortvuxne Magnus Uggla, som går fram till Kal och säger på stockholmska:
— Är det du som sjunger Blåa Skor?
Varpå Kal P Dal synar honom uppifrån och ned och svarar typiskt malmöitiskt:
— När Pedalen är i stan ska Ugglan stanna i sin holk.
Trots att skåningarna ibland beskrivs som dryga, självgoda och arroganta i attityden var det till hjälp vid lanseringen av Magasinet Skåne 2004.
— När stockholmarna såg tidningen tänkte de: Det är typiskt för de där jäkla skåningarna, att de ska ha ett eget magasin. Men det hjälpte oss, säger Mattias Hansson, som är uppväxt i Skurup.
Lilly-Ann Borgström Rosenthal bjöd gästerna på wook efter Rapidusintervjun med Mattias Hansson och Anders Hugosson. Kerstin Forssman från Konsultbyrån för marknadsrätt lät sig väl smaka tillsammans med Jan Rundegren från Rundegren Consulting (nedre till vänster). Lennart Nilsson från TRR i samspråk med Gunilla Johansson från Ernst & Young (nedre till höger).
Rapidus chefredaktör Thomas Frostberg leder mötet i Awapatents lokaler i Malmö och undrar vad en ny miljöskandal i tunnelbygget genom Hallandsåsen skulle betydda för bilden av Bjäre Hembygd.
— Det är en risk, vi har ingen plan B där, säger Anders Hugosson.
— Efter den förra skandalen var allt på Bjärehalvön pestsmittat i fjorton dagar. Det gick inte att sälja en produkt, säger han.
Planeringen innefattar istället en spritfabrik. Den första som ska göra brännvin på potatis sedan bränneriet i Nöbbelöv ställde om till att enbart använda säd.
— Vi kommer bygga ett destilleri på Bjärehalvön inom tre år. Tanken är att göra fabriken till ett show-room. I Skottland finns det en besöksnäring runt många gårdsdestillerier, samma sak kan vi göra här i Skåne, säger Anders Hugosson.
Mattias Hansson och Magasinet Skåne har också tankar på att dra turister till regionen.
— Vi söker kapital för att starta ett dotterbolag för att göra TV om Skåne, sälja böcker om Skåne och arrangera resor hit.
— Är Skåne en seglingsregion? frågar Thomas Frostberg och hänvisar till seglingstävlingen Americas Cup.
— Inte i dag, men det kan bli. Vattnet är en naturlig del här och en seglingskultur kan nog snabbt lockas igång. Generellt ska man inte försöka skapa något som inte området är. Det blir för vaga kopplingar till verkligheten. Det måste finnas en botten i det hela, säger Mattias Hansson.
Thomas Frostberg tackar gästerna genom att ge Anders Hugosson en prenumeration på Magasinet Skåne och Mattias Hansson ett smakprov på Bjäre Hembygds vodka.
Text: Kristian Svensson
Foto: Kristoffer Lindblad