måndag 7 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Nyfinansierade SchizoDetect startar tester

Medicinteknikbolaget SchizoDetect på Ideon i Lund blir i dagarna klara med åtta prototyper av sin produkt för diagnosstöd för schizofreni. Företaget tar nu in 400.000 kronor i ett mjukt lån från Almi och IK2, tidigare Innovation Skåne och Kunskapsbron, för att göra en valideringsstudie på sjukhus.

— Studierna kommer rulla igång i mars och ska ta max ett halvår. En av dem ska läggas på Rättspsykiatrin i Göteborg. Efter studierna blir det ytterligare undersökningar, men vi hoppas att redan under detta år ha sålt produkten till sjukhus som ett komplement till övriga tester av schizofreni, säger VD Olle Olsson.

Idag går det inte att ställa en objektiv diagnos av sjukdomen, utan bedömningarna sker utifrån patientens beteende och upplevelser. SchizoDetect har utvecklat en apparat och mjukvara som med ljud mäter hjärnaktiviteten. Patienten får elektroder på huvudet och får i hörlurar lyssna på komplexa ljud. Med hjälp av en dator kan hjärnstammens respons på ljuden sedan avläsas.

— Sjukdomen lämnar vissa avtryck i hjärnvågorna och det går att se tecken på om det finns schizofreni eller ej. Vi kan tillföra ett objektivt mått av sjukdomen, som även kan upptäckas tidigare. Undersökningen med utlåtande tar bara ett par timmar, medan det på rättspsyk tar en månad, säger Olle Olsson.

Bolaget, som sitter i företagsinkubatorn Ideon Innovation, startades sommaren 2005 och har tidigare tagit in 500.000 kronor från Teknopol och Lunds universitets holdingbolag, LUAB. Tekniken bakom SchizoDetect började utvecklas redan 1983 av Olle Olsson och Sören Nielzén, docent inom psykiatri i Lund, samt Sara Fristedt Nehlstedt och Johan Källstrand. De 400.000 från Almi och IK2 behöver inte betalas tillbaka om verksamheten går omkull.

Medicinteknikbolaget SchizoDetect på Ideon i Lund blir i dagarna klara med åtta prototyper av sin produkt för diagnosstöd för schizofreni. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Från 40 miljoner till 40 miljarder

    Sedan Fredrik Tiberg klev in som vd för Camurus har bolagets värdering gått från 40 miljoner till 40 miljarder kronor. Rapidus träffar honom på huvudkontoret i Lund för att höra om vägen dit och planerna framåt.

  • Skånska högutdelare – så mycket delar de ut

    Vår och sommar är utdelningstider. Rapidus har tittat igenom 1 000 onoterade skånska företag och hittat högutdelarna, och vilken familj som får mest.

  • Hänt i vecka 27

    Fastighetsbolagen Catena och Wihlborgs kom med rapporter, Prolight fick in sina 100 miljoner och två börs-vdar lämnar sina poster. Det är några av den gångna veckans nyheter.