Efter en karriär som utrikeskorrespondent, programdirektör på TV4 och deckarförfattare blev Lars Weiss i somras arbetande styrelseordförande på filmproduktionsbolaget Yellow Bird i Ystad. Just nu håller tretton rullar om en viss Kurt Wallander vid Ystadspolisen på att spelas in.
Igår gästade Lars Weiss Rapidus efter jobbet-möte och berättade om planerna för ett skånskt Hollywood, men också om problemen i svensk filmindustri och att hans nästa bok inte blir en kriminalare.
Det finns inga pengar att hämta i dagens svenska filmproduktioner. För att en investerare ska få tillbaka insatsen, och helst lite till, krävs nya grepp. Det menar Lars Weiss, som efter att ha varit med och byggt upp TV4 nu satsar på filmindustri i Ystad.
Som exempel på den dåliga lönsamheten nämner han Jägarna – en stor succéfilm med svenska mått mätt. Filmen regisserades av Kjell Sundvall och sågs av runt 770.000 personer när den gick upp på bio 1996. Weiss och TV4 satsade runt fyra miljoner kronor i produktionen.
— Vi fick igen investeringen och några hundra tusen till, så det är svårt att tjäna pengar på svensk film, sade Lars Weiss på torsdagens efter jobbet-möte med Rapidus.
— Det gäller att hitta en lönsam kombination av bio, tv och distribution av dvd-filmer. Det tittar vi mycket på nu. Jag har stor tilltro till denna näring och tror vi har lika bra möjligheter att göra pengar som svensk musikindustri. Men då måste vi betrakta verksamheten ur ett näringsperspektiv och inte ur ett kulturperspektiv.
Filmbolaget Yellow Bird, där Lars Weiss är styrelseordförande och författaren Henning Mankell en av delägarna, är placerat på det gamla regementet i Ystad. Tretton filmer om Mankells rollfigur Kurt Wallander ska spelas in till nästa sommar och i samarbete med engelska BBC ska Danslärarens återkomst, också baserad på en Mankellbok, göras.
— Jag ska leda Yellow Bird som bolag genom Wallander-projektet till att bli ett stabilt filmbolag med säte i Ystad. Vi har nu en studio som ska fyllas med produktion. Det gäller att hitta idéer som fungerar att spelas in där, säger Lars Weiss.
— Kan det bli fråga om tretton Wallander-rullar till? frågar Rapidus chefredaktör Thomas Frostberg, som håller i intervjun på mötet.
— Det kan det bli. Det jag vet nu, och som ligger hyggligt klart, är att vi kommer göra sex filmer på Helen Turstens romaner. Dock blir det lite Göteborgsmiljö och inte så mycket Skåne, säger Weiss.
Samarbetet med BBC kan också växa. Enligt Weiss är engelsmän intresserade av mer exotiska figurer än den grånade kommissarie Morse vid Oxfordpolisen.
— Går Danslärarens återkomst bra kan det bli fråga om att köra mer med BBC. Jag vet att de vill göra Wallanderböckerna också och när rättigheterna går ut för Sveriges Televsion kan det bli aktuellt att göra engelsk film av dem.
Ett åttiotal personer kom till Rapidus Efter jobbet-möte på Times i Malmö i går eftermiddags för att lyssna på Lars Weiss och mingla över en bit mat.
Eftersom många i arbetet med filminspelningarna kommer från Stockholm – där kompetensen finns, enligt Weiss ska Ystad få mycket av intäkterna utanför själva produktionen. Förutom att ett filmteam på 50 till 100 personer ska ha mat och husrum, lockar filmer om exempelvis Wallander turister.
— I somras bestod Ystadsturismen i väldigt hög grad av folk som ville följa figurerna i deras riktiga miljö, säger Lars Weiss.
Projektet med de tretton Wallander-filmerna ska omsätta 200 miljoner kronor, varav 50 ska landa i Ystad.
— Det ser ut att hålla ganska väl och är mycket fördelaktigt för Ystads kommun.
Lars Weiss menar att Yellow Birds kärnverksamhet fortsatt kommer vara kriminalhistorier. Själv har han skrivit två böcker om psykiatern Stellan Sager, som jobbar med gärningsmannaprofiler i polisutredningar.
— Just nu har jag inte tid för fler deckare, men jag kommer säkert tillbaks till det någon gång. Jag har andra saker att skriva först, det är något väldigt privat som kommer ut om ungefär ett år.
Leander Lindahl på kommunikationsbyrån 2LK minglade med Carina Westberg, Elisabeth Karlsdotter från bokförlaget Liber och Rapidus reporter Kristian Svensson.
Även om Lars Weiss nu mestadels ägnar sig åt fiktion har han en meriterande bakgrund inom journalistik, bland annat som chef för Aktuellt.
— Om tio år kommer vi förmodligen ha fler tv-kanaler och mer nischade verksamheter, det kommer vara mer fragmenterat. SVT och public service kommer inte ha samma dominerande ställning som vi är vana vid.
Under året har Weiss varit med och startat bemanningsföretaget Mediakompetens, ett bolag som är tänkt att lösa både mediernas önskan om flexibel arbetskraft och personers behov av anställningstrygghet. I mitten av november tecknade firman ett ramavtal om vikarieuthyrning med Göteborgs-Posten.
— Branschen är känslig för denna typ av frågor. Nu har vi börjat få affärerna att rulla, säger Lars Weiss, som är styrelseordförande även i Mediakompetens.
— Vad lärde du dig under din tid som korrespondent i Paris? undrar Thomas Frostberg.
— Allt om goda viner. Som utrikeskorre har man ett brett spektrum, replikerar Weiss.
Thomas Frostberg avrundar intervjun, som hålls på restaurang Times i Malmö i samarbete med Poolia och Awapatent, med att överlämna en present: boken Filmguiden.
— Den täcker allt från Åsa-Nisse till jag vet inte vad, säger han.
Text: Kristian Svensson
Foto: Kristoffer Lindblad