Danska företag inom läkemedel, medicin- och bioteknik har 50 procent högre andel utländska styrelsemedlemmar än sina svenska konkurrenter. Räknas grannländernas representation hos varandra bort är skillnaden ännu större, nära 90 procent. Det framgår i en undersökning av 146 företag runt Öresund som den danska investeringsfonden Vækstfonden (motsvarande Industrifonden i Sverige) och rekryteringsfirman Egon Zehnder gjort.
— Frånvaro av utländsk kompetens kan leda till att ett företag inte utvecklas lika snabbt som de konkurrerande bolagen. Nätverk är viktiga för industrin, säger Peter Benson på Vækstfonden.
Framförallt är det kunskap om regler och förordningar på internationella marknader som är angeläget. Exempelvis är kännedom om amerikanska Federal Drug Administration en kritisk faktor för att driva verksamhet i USA. När svenska bolag har relativt sett mindre internationell kompetens är det ett generellt handikapp.
Peter Benson ser den främsta anledningen till skillnaderna i att danska bolag kommit längre i affärsutvecklingen än svenska och därmed redan lockat utländska investeringar. Med främmande kapital kommer också utländska styrelsemedlemmar. Av ledamöterna i de danska bolagsstyrelserna har 24 procent internationell bakgrund, jämfört med 16 procent i Sverige.
Vidare visar rapporten att endast åtta procent av styrelseposterna i Sverige är besatta av kvinnor. Motsvarande siffra i Danmark är nio procent.
— Det är ett stort resursslöseri. Men i Danmark finns det nu relativt många kvinnor på VD-poster och som forskningschefer. I nästa generation företag finns det säkert fler kvinnor som är beredda att kliva in i styrelserummen, säger Peter Benson.