fredag 16 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Skånska PartnerTechs framgångar motbevisar hotet från Indien och Kina

Kort sagt: Mitt under den intensiva debatten om ”Hotet från Öster” – det vill säga outsourcing och jobbflytt till Indien och Kina – tar den Malmöbaserade kontraktstillverkaren PartnerTech hem en 300-miljonersorder på tillverkning i Sverige. Och det är bara ett i raden av liknande jätteuppdrag det senaste dryga året.

Antingen har PartnerTechs kunder inte förstått sitt eget bästa – eller så är något rejält fel i debatten om jobbflytten. Mycket talar för att det senare är förklaringen.

Av Thomas Frostberg

Efter att ha åkt på en rejäl Ericssonbaksmälla efter år 2000 gjorde PartnerTech en grundlig översyn av strategin. VD Mikael Jonson ville minska fokuseringen på enskilda, stora kunder där han alltid skulle upplevas som en liten spelare.

I stället har PartnerTech satsat på medelstora bolag med en omsättning på 200 miljoner till tre miljarder kronor. Där handlar uppdragen i hög grad om outsourcing av hela projekt, allt från tidig utveckling till slutmontering och eftermarknad. Och PartnerTech blir då en strategisk partner i ordets rätta bemärkelse, istället för att konkurrera med lägsta dagspriset på kretskort. Genombrottet kom under förra året och nu finns CashGuard, Essnet, Tomra – och sedan i går även PacketFront – på listan över kunder som lagt över kompletta uppdrag på PartnerTech.

Gemensamt för den nya gruppen av kunder är att de jobbar på en global marknad, men själva är för små för att ha en global struktur bland annat i produktionen. Det kan däremot PartnerTech leverera med tillverknings- och monteringsanläggningar i Norden, Polen och Kina, samtidigt som bolagets samlade volym ger prisfördelar i upphandlingen av komponenter.

Enligt Mikael Jonson finns inget motsatsförhållande mellan verksamheten i skånska Vellinge och den i Kina. Anläggningen i Vellinge är ofta inblandad i den tidiga och sena delen av en produkts livscykel, när volymerna är små, medan Polen och Kina kopplas in när produkten ”toppar”. Skulle all produktion flyttas till Kina hade det inneburit att även utvecklingsarbetet måste flyttas dit, vilket medför ökade risker och kostnader i form av långa avstånd mellan beställare och utvecklingsavdelningen. Ett fel eller andra behov av ändringar som upptäcks först när en prototyp levereras från Asien till beställaren i Norden försenar och fördyrar hela utvecklingsarbetet.

År 2001 stod Ericsson för över 50 procent av omsättningen. I dag är ingen kund större än 15 procent. En ny kund som lägger över hela sin tillverkning på PartnerTech innebär vanligtvis en omsättningsökning på 80-200 miljoner. Samtidigt är uppdragen i grunden säkra för lång tid framöver, eftersom det är mer eller mindre omöjligt för en kund att ta hem produktion som en gång outsourcats.

PartnerTech har sina rötter i den gamla Facit-fabriken i östgötska Åtvidaberg och än i dag har koncernen en stor anläggning där. Spetskompetensen ligger i kombinationen av elektronik och mekanik. Våren 2000 blev man Malmöbolag genom att flytta huvudkontoret – och 2002 köpte PartnerTech upp Vellinge Electronics. Nu fortsätter expansionen, men fortfarande främst med nordisk inriktning. I juni köptes den finska kontraktstillverkaren KSH-Productor Oy med en omsättning på 200 miljoner kronor. Nu riktas blickarna mot Norge i nästa steg, där ett förvärv är att vänta under det kommande året. Expansionen österut, för den finns även hos PartnerTech, stavas snarare Polen än Kina och har sikte på den europeiska marknaden.

Förklaringen till den, som det tycks, envisa kärringen-mot-strömmen-strategin bygger på några centrala faktorer:

– PartnerTechs kunder tillverkar industriprodukter, inte konsumentprylar. För konsumentprodukter är volymerna väsentligt högre och enhetspriset därför viktigare, vilket motiverar en flytt av produktionen till låglöneländer. När det gäller industriprodukter är serierna kortare och kostnaden per tillverkad enhet inte lika utslagsgivande.

– Istället är det viktigt att snabbt kunna ställa om produktionen och anpassa produkterna till nya behov hos kunderna. Närhet mellan beställare, tillverkningsplats och slutkund är därför mer avgörande.

– Kina är inte uteslutet som tillverkningsplats, men det handlar i så fall om produkter som ska säljas på den asiatiska marknaden. För Lundabolaget Precise Biometrics räkning tillverkar PartnerTech i Kina, men då huvudsakligen för den kinesiska marknaden. Logistiken är en viktig faktor i sammanhanget och expansionen i Polen är därför en bra kompromiss mellan kostnad och avstånd – samtidigt som den nyligen utbyggda anläggningen i Sieradz kan tjäna en större europeisk marknad.

I ett näringspolitiskt sammanhang innebär det att den upphetsade debatten om jobbflytt borde fokusera mer på hur högkvalificerade utvecklingsjobb ska kunna behållas i Norden, eftersom det i många fall också skulle innebära att produktionen – helt eller delvis – stannar här.

Kort sagt: Mitt under den intensiva debatten om ”Hotet från Öster” – det vill säga outsourcing och jobbflytt till Indien […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.