fredag 4 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

BILDREPORTAGE: Skånskt styrelseproffs vill kvotera mindre och ha bättre ekonomijournalistik

På Rapidus fullsatta frukostmöte i morse efterlyste Caroline Sundewall mer grävande ekonomireportrar, flexiblare arbetsmarknad och mindre könskvotering i företag.

Direktörer som vill vinna till varje pris fick sig också en känga inför de drygt 120 åhörarna. På plats var bland andra Petra Vegelius från Saturnus, Företagarnas regionchef Peter Jansson, Öhmans Malmöchef Christian Krüeger, Bengt Göransson från Max Matthiessen och Marie Högstedt från Delectus.

Nästa frukostmöte hålls redan den 1 november med den prisbelönte journalisten Björn Elmbrant, som nyligen kommit ut med boken ”Dansen kring guldkalven” om börsbubblan vid millennieskiftet. En utförligare inbjudan kommer i morgon.


Personfixeringen i Sveriges näringsliv har blivit för stor. Det är inte enskilda människor som gör lyckade företag utan det handlar om lagarbete. Det sade styrelseproffset Caroline Sundewall på Rapidus frukostmöte på tisdagsmorgonen.

— När det handlar om att skapa bra styrelser gäller det att göra ett lag. I styrelsen behövs några branschexperter, men det gäller också att få en helhetsbild. Medlemmarna har olika roller och arbetet bygger mycket på nätverkande, säger Caroline Sundewall.

Media är delvis skyldiga till att fokuseringen på företagsledare och styrelseordförande har ökat, menar Sundewall. Med den hårda bevakningen i Sverige finns det en risk att kompetenta människor skräms bort från rampljuset.

— Det är för lite fokus på vad som sägs. Generellt är det också för lite politiska debatter där man pratar om företagandets positiva effekter. Här är Carl Bennet och Carl-Henric Svanberg bra exempel på folk som vågar stå upp och vara talesmän.

Den viktigaste frågan i svenskt näringsliv just nu är sysselsättningen, menar Caroline Sundewall.

— Det måste bli lättare att anställa, mer rotation på arbetsmarknaden. Vi får rucka på de regler som uppenbarligen hindrar det. Det är viktigt med arbetsrätt, men inte till vilket pris som helst.


Omkring 120 personer hade mött upp till Rapidus frukostmöte i morse hos Ernst & Young i Malmö.

Även om landets näringslivsjournalister är kompetenta som aldrig förr så skrapar de bara på ytan i många ämnen, menar Sundewall, som har ett förflutet som ekonomiskribent på bland annat Sydsvenskan och Finanstidningen.

— Många av dagens ekonomireportrar har två utbildningar och är mycket duktiga. Men man behöver gå djupare och minska på personfixeringen. En artikel bör beskriva ett företags verksamhet lite bättre än vad som görs idag. Den senaste tidens Skandia-skriverier har också varit lite tröttsamma. Det finns många onoterade bolag som är intressanta och det skrivs även för lite om kommunernas ekonomi, vilket intresserar många, säger Caroline Sundewall.

Sedan 2001 har hon tagit plats i styrelserna för börsbolagen TeliaSonera, Electrolux, Föreningssparbanken, Haldex och Strålfors. Den första styrelseförfrågan kom dock från dentalgrossistbolaget Lifco, ägt av Carl Bennet.

— Min bild av hur jag trodde det skulle vara i företagen stämmer rätt bra. Den största skillnaden mot att jobba som journalist är att jag nu får svar på alla mina frågor. Senaste åren har det också blivit en generell skärpning och ett mycket större engagemang i styrelserna. Tiden då man läste in sig i hissen på väg upp till ett möte är förbi.


Bland frukostgästerna i morse fanns (fr v) Christian Krüeger på Öhman Fondkommission, Jonna Opitz från PartnerTech, Marie Högstedt från Delectus, Rolf Hedman från Rolf Hedman Mentor, Kerstin Mouchard från Ernst & Young, Bengt Göransson från Max Matthiessen, Petra Vegelius från Saturnus och Yvonne Mårtensson från CellaVision.


Frukostmötet, hos Ernst & Young i Malmö, leds som vanligt av Rapidus grundare Jan Wifstrand. Han frågar vilka de mest intressanta skånska företagen är och Sundewall svarar Cardo, Höganäs, Pergo och Findus – alla är bolag där hon spår någon form av förändring.

Men en förfrågan om att sitta i styrelsen för ett Skånebolag lyser med sin frånvaro för Caroline Sundewall, som lägger mycket av sin arbetstid i Stockholm.

— Är skåningen sig själv nock? undrar Wifstrand.

— När jag började på Sydsvenskan var inställningen i näringslivet att man inte skulle gå över ån efter vatten. Idag tittar skånska företag mer mot Danmark eller Europa för kompetens, varför gå norrut? säger Caroline Sundewall.

— Angående styrelsekvotering, säger Jan Wifstrand. Jag föreslår att alla styrelser ska ha 40 procent kvinnor!

— Det är inte bra för någon. Du måste hela tiden tänka på kompetensen.

— Men är det inte sannolikt att någon kompetent person skulle glida med i den kvoteringen? replikerar Wifstrand.

Efter att ha mött företagsledare i så skilda roller som journalist, styrelsemedlem och arrangör av tennistävlingen Streber Cup slår Caroline Sundewall fast:

— Det är på tennisbanan en person visar sitt rätta jag, allt vad medieträning heter försvinner. Jag spelade dubbel med Rune Andersson och hans hälsena gick av med en ljudlig smäll. Han fortsatte dock linkande matchen. Men vad gör våra motståndare, två kända direktörer? Istället för att sportsmannamässigt spela bollarna mot mig började de slå fullt mot min medspelare.

Med SM-guld och en internationell rankning i tennisbagen kan en av åhörarna, informationsansvariga Jonna Opitz på PartnerTech i Malmö, bli ett hett namn i nästa års Streber Cup.


Jan Wifstrand tackar morgonens gäst med att överlämna embryot till en kampanj för att starta partiet Feministisk Kompetens, FK. Caroline Sundewall rullar upp en affisch med en bild på sig själv och parollen: Kvotera mindre. Carolinera mera.

— Det här ligger kanske inte helt rätt just nu, säger hon.

Text: Kristian Svensson

Bilder: Kristoffer Lindblad

På Rapidus fullsatta frukostmöte i morse efterlyste Caroline Sundewall mer grävande ekonomireportrar, flexiblare arbetsmarknad och mindre könskvotering i företag. Direktörer […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.