Kort sagt: Gårdagens lansering av ett nytt lågpriskoncept på SAS Europaflygningar är egentligen en viktigare nyhet för Stockholmsregionen, än för Danmark och Skåne. För Öresundsregionens del, och framför allt Kastrups framtida utveckling, är det mer intressant vad som händer i striden om de lönsamma interkontinentala flygpassagerarna.
Just nu står slaget om Asien, där SAS kommit på efterkälken på grund av sina ekonomiska problem. Men när det snart blir läge att expandera kommer tyngdpunkten att ligga på Arlanda, inte Kastrup.
Av Thomas Frostberg
Nästa gång SAS öppnar en interkontinental linje blir det på sträckan Stockholm-Kina, en lansering som kommer att ske inom de närmaste månaderna. Kastrup finns knappt ens på kartan för nya interkontinentala linjer, även om den officiella kommentaren är att vi utesluter inte Köpenhamn. Chefen för SAS International, Lars Lindgren, säger dock till Rapidus att bolaget definitivt är upptagna med att öppna upp nya linjer från Arlanda.
För i dagsläget är Stockholm generande dåligt försörjt med interkontinentala SAS-rutter, trots att staden kallar sig The Capital of Scandinavia. SAS flyger bara till New York och Chicago direkt från Arlanda. Samtidigt har värste konkurrenten Finnair satsat stenhårt på Asien, medan SAS kommit efter på grund av bolagets ekonomiska bekymmer som omöjliggjort investeringar i nya flygplan.
Nu klagar SAS kunder i Stockholmsregionen mer än någonsin över att behöva flyga via Köpenhamn. Inte nog med att det stör världsbilden att SAS lagt sitt nav i Köpenhamn, det är dessutom en omväg till Asien jämfört med att flyga Finnair via Helsingfors. Antalet transferpassagerare i Köpenhamn från Sverige och Norge har talande nog också gått ner kraftigt. De väljer helt enkelt att flyga med konkurrenterna, vilket tvingar SAS att agera utifrån ett Arlandaperspektiv när bolagets ekonomi äntligen nått en sådan nivå att någon vågar yttra ordet expansion på koncernledningens möten.
Det kan vara svårt nog för SAS att ta igen konkurrenternas försprång, men för Kastrup – och därmed Öresundsregionen – ser bilden ännu dystrare ut. Vårens bråk mellan flygplatsledningen och SAS-chefen Jørgen Lindegaard om höjda avgifter för SAS är för Kastrups del att skjuta sig själv i foten. Det kan bara ge den danskledda flygkoncernen de ursäkter som behövs för att bygga ut den interkontinentala trafiken från Stockholm i stället, men i värsta fall också flytta viss trafik från Kastrup till Arlanda. Det senare är visserligen inte optimalt för SAS, eftersom upptagningsområdet är betydligt mindre med Arlanda som utgångspunkt. Från Kastrup kan man plocka passagerare från hela Nordeuropa, men något måste göras för att vinna tillbaka Stockholmspubliken. Och i dagsläget saknar SAS ekonomiska förutsättningar att flyga dubbelt från Köpenhamn och Stockholm.
Kastrup är å sin sida en mycket lönsam flygplats, vilket minskar förståelsen för flygplatsledningens krav på höjda avgifter. Samtidigt har Kastrup ett av de sämsta tillväxttalen i Europa räknat på antal passagerare under första halvåret. Att i det läget skrämma bort sin viktigaste kund är direkt osmart, även om konkurrenterna gnäller över SAS fördelar med rabatterade avgifter för transitpassagerare. Risken är att det inte bara går ut över den interkontinentala trafiken från Köpenhamn, utan i förlängningen också de europeiska linjer som sköter inmatningstrafiken till Kastrups USA- och Asienrutter. Efter årsskiftet kan SAS dessutom räkna med ny konkurrens från Lufthansa, både inom Europa och på interkontinentaltrafiken, när det nuvarande samarbetsavtalet mellan bolagen löper ut.
En ljuspunkt är att Kastrup ökat sitt upptagningsområde i Sydsverige. Eller som Lars Lindgren på SAS uttrycker det: Danmark sträcker sig längre norrut än före bron. Men i övrigt riskerar utvecklingen att bli ganska mörk, sett ur Öresundsregionens perspektiv. På Europaflyget lär det knappast bli några större försämringar, eftersom nya lågprisbolag ständigt bidrar till att hålla trafiken uppe. På långflygningarna finns däremot risken att den stora aktören SAS tvingas till förändringar. Det skulle i värsta fall drabba regionens ställning som knutpunkt och på sikt även försämra möjligheterna att konkurrera om etableringen av nordiska och europeiska huvudkontor.
Kastrup kan inte förhindra den charmoffensiv som SAS ändå måste göra gentemot Stockholmspubliken, men ett smartare agerande i frågan om flygbolagens avgifter kan i alla fall förhindra en successiv nedmontering av Köpenhamn som nav för SAS-trafiken.