Det blir kändistätt i ägartoppen för det börsnoterade Lundabolaget Anoto. Åtminstone för den som är bekant med eliten i norskt näringsliv. Livsmedelskoncernen ICA:s tidigare storägare, norrmannen Stein Erik Hagen, tillhör den nya ägarkretsen, liksom redarkungen Petter Olsen, en av Norges rikaste män. Hagen och Olsen finns i centrum av den grupp kända, men hittills hemliga, investerare som för cirka 240 miljoner svenska kronor köpte loss Ericssons 17,9 procent av ägandet i Anoto strax före sommaren.
Affären med Ericsson gjordes via Norden Technology AS, ett nybildat norskt bolag som grundats av finansmannen Stein O. Revelsby och Anotos tidigare VD Örjan Johansson med enda syftet att investera i Anoto. Revelsby, som var den allra första investeraren i Anoto på 90-talet, har själv skjutit in pengar i Norden Technology – men framför allt på kort tid lyckats samla ihop gräddan av norskt näringsliv för att köpa loss Ericssons aktiepost i Anoto, som utvecklat en teknik för digitalt papper och penna.
— Vi tror att Anoto är en väldigt god investering på lång sikt. Anoto har en unik position och nu gäller det bara att öka tempot. Det finns fantastiska möjligheter, men det kommer att ta tid och kräver mycket hårt arbete, säger Stein O. Revelsby till Rapidus.
I samband med affären i maj nämndes bara att större norska och internationella institutioner stod bakom Norden Technology, men inga namn var offentliga. När registreringen nu är klar framgår av bolagsregistret vilka de nya investerarna i Anoto är. Stein Erik Hagen, som nyligen sålt sina aktier i ICA och i stället blivit storägare i Orkla-koncernen, gör investeringen via investmentbolaget Canica. Petter Olsen går in via bolaget Firmament, som sköter redarkungens investeringar i nya branscher.
Andra norska näringslivskändisar som gått in i Anoto via Norden Technology är Per Boasson, storägare i det börsnoterade mjukvaruföretaget Visma, som de senaste åren köpt de svenska ekonomisystembolagen SPCS och XOR i Malmö. Ytterligare en rederiaktör, den förmögne investeraren Arne Blystad, har skjutit in pengar, liksom familjen Gundersen som för en dryg månad sedan sålde 75 procent av den norska hemtextilkedjan Kid Interiør till svenska Industri Kapital.
Det norska riskkapitalbolaget Convexa, som det senaste året investerat i Anoto-grundaren Christer Fåhraeus senaste skapelse, radarbolaget Agellis, tillhör också de nya investerarna i Anoto. Slutligen finns ett par svenska hedgefonder med i Norden Technology, nämligen Pecunia och Futuris.