Ett nytt danskt mobilprojekt, som ska upplysa bilister om var den billigaste bensinen finns längs en bestämd vägsträcka, har blivit flera månader försenat. Det beror bland annat på att bensinbolagen blockerar projektet, som också anses ha potential att exporteras till den svenska sidan av Öresund.
Det är nätverksorganisationen Crossroads Copenhagen i Ørestad som sedan lång tid tillbaka samlat olika parter som Forbrugerstyrelsen (motsvarande Konsumentverket i Sverige), Danmarks Radio (DR), Handelshøjskolen i København och telekomoperatören TDC i ett samarbete kring utveckling av den nya mobiltjänsten, som baseras på positionering.
Bensinprisupplysningen ska via satellitsystemet GPS ge upplysningar om var närmaste och billigaste bensinmack finns, baserat på mobiltelefonens position. En alternativ teknik bygger på positionsangivelserna i mobiloperatörernas nät, men dessa upplysningar är inte lika exakta som GPS.
Parterna skulle ha varit igång med en teststräcka från Helsingør till Ørestad Nord nu före sommaren. Redan nästa vecka ska Peter Østergaard Sørensen från DR Tjenester tala om projektet vid ett seminarium om samarbete kring mobilteknik på IT-universitetet i Ørestad.
— Vi har inte någon tjänst som vi kan presentera vid seminariet. Förhoppningsvis kan vi köra ett tremånaderstest från september, säger Peter Østergaard Sørensen.
Bakgrunden till projektet är de senaste årens priskrig på bensin. Chefen för Forbrugerstyrelsens interaktiva avdelning Morten Ellegaard har haft kontakt med representanter för bensinbolagen, som inte är särskilt förtjusta. Dels vill de inte avslöja sina priser, annat än riktpriserna, dels tycker bolagen det är svårt att registrera de lokala bensinpriserna, enligt Morten Ellegaard.
Men det har inte satt definitivt stopp för projektet, utan parterna arbetar nu vidare med en möjlighet som bygger på de trafikrapportörer som DR använder sig av för trafikmeddelanden.
Planen är att, i bästa fall, hela Danmark ska kunna använda den nya mobila bensinupplysningen, efter att testerna genomförts och utvärderats. På sikt finns också planen att lansera tjänsten i Sverige, men även den tidsplanen är nu försenad.