Sänkt alkoholskatt står på önskelistan, men annars är Vin & Sprits VD Bengt Baron nöjd med sin ägare, Svenska staten. Det berättade han vid Rapidus efterjobbet-möte på Awapatent före helgen.
— Staten har varit en bra ägare och jag är inte säker på att Absolut hade funnits i en kvartalsfokuserad ekonomi.
Han berättade också om pojkdrömmen som gick i uppfyllelse när han tog OS-guld i simning 1980, om Skånes betydelse för framgångarna med Absolut vodka och om intåget på den danska marknaden.
Bengt Baron överraskades under interjuvn med ett filmklipp från SVT:s arkiv, från den stora dagen under Moskva-OS 1980.
OS-guld på 100 meter ryggsim 1980 – spritdirektör idag. Bengt Baron har tagit vägen från elitidrott till alkoholbranschen. Men något moraliskt dilemma med bytet ser han inte.
— Jag är inte idrottsman idag. Det är 20 år sedan jag slutade, så det hela bör vara preskriberat, säger han på årets andra Rapidus Efter jobbet-möte i Awapatents lokaler i Malmö.
Omkring åttio personer har samlats i matsalen på tredje våningen för att höra Vin & Sprits VD berätta om framtiden för det tidigare monopolskyddade bolaget, nya smaker på paradprodukten Absolut Vodka och känslan att i unga år vinna guld i de olympiska spelen.
— Det jag fick vara med om borde alla få uppleva. En riktig pojkdröm som gick i uppfyllelse, säger han efter att filmen från den historiska finalen spelats upp på storbildsskärmen i lokalen och publiken bjudit på applåder.
Idag är hans vardag en annan. Sedan ett år tillbaka är han koncernchef för Vin & Sprit AB, som från 1995 tvingats utstå konkurrens efter att sprittillverkningsmonopolet avskaffats i samband med inträdet i EU. Företaget är fortfarande helägt av staten, och någon förändring av ägarbilden efterfrågar inte Bengt Baron.
— Staten har varit en bra ägare och jag är inte säker på att Absolut hade funnits i en kvartalsfokuserad ekonomi.
Däremot skulle han önska att staten agerade snabbare i den aktuella frågan om alkoholskatten. Förslaget från den skånske riksdagsmannen Kent Härstedt om en 40-procentig sänkning får stöd av Baron, som menar att ju längre politikerna väntar med beslutet desto mer kommer man att behöva sänka.
— Procentsatsen kan diskuteras, men vi tycker det är bråttom att göra något. Det byggs upp en distributionsapparat som är omöjlig att slå tillbaka senare.
Långsiktighet, svenskhet och skånskheten har varit kännetecken inom Vin & Sprit sedan länge. Företaget har vuxit till en jätteaffär med 500.000-600.000 producerade flaskor per dag och förra året passerade tillverkningen en miljard flaskor. Samtidigt har det svenska företaget med hjärtat i skånska Åhus långsamt förvandlats till en multinationell koncern med verksamhet i tolv länder och produkter som säljs på 126 marknader.
— Vi ses som ett svenskt bolag, men av vår omsättning på nio miljarder kronor är bara 15 procent kopplat till Sverige. Resten är export.
Den multinationella prägeln förstärktes ytterligare när Vin & Sprit vid millennieskiftet köpte De Danske Spritfabrikker, som bland annat står bakom varumärkena Aalborg Akvavit och Gammel Dansk. Den tidigare ägaren, sockerjätten Danisco, ville fokusera mot kärnverksamheten medan Vin & Sprit var intresserat av att bredda sin verksamhet. Och köpet har varit lyckat, de gamla klassiska danska produkterna säljer bra.
— Däremot är vodkamarknaden liten i Danmark. Istället ska det vara bitter och annat. Dessutom är konsumentgruppen väldigt konservativ och mycket handlar om tradition och historia, konstaterar Bengt Baron.
I dagsläget finns Vin & Sprits huvudprodukt Absolut Vodka i sju smaker. Den blå originalvarianten står för 80 procent av försäljningen med citron och mandarin som tvåa respektive trea. Och fler ska det bli. Inom kort lanseras en persikovodka i USA, som från den förste juni även kan beställas i Sverige. Vad som kommer därefter vill Bengt Baron inte avslöja, inte heller när en ny lansering blir aktuell.
På en fråga om vi kommer få se varumärket Absolut som rom eller tequila svarar han bestämt.
— Nej, Absolut är oerhört starkt förknippat med vodka, så det lär vi inte få. Men det är en attraktiv tanke, säger han samtidigt som han berättar om ett stort antal erbjudanden om att producera vatten under varumärket Absolut.
— Men vi tycker inte att det är någon bra idé, eftersom en åttaåring då kan gå in i en affär och handla vårt varumärke. Det vill vi inte att Absolut ska stå för, säger Bengt Baron.
Rapidus senaste tillskott på redaktionen Kristian Svensson minglade med Sarah Graffner från Inspired Minds och Agnetha Json-Scuderi från Clear Channel.
Efter den uppmärksammade muthärvan kring Systembolaget var en diskussion om etik och moral given under intervjun. Vin & Sprit är en av de leverantörer som anklagas och Bengt Baron fick frågan om det finns en kultur inom bolaget som bidragit till de eventuella mutbrott, som ett antal anställda är misstänkta för.
— Nej, definitivt inte. Men först måste vi konstatera om det har hänt något som inte är rätt. Om det skulle vara så att någon har gjort fel så handlar det om ett antal medarbetare. Någon systematik kan man inte prata om.
Bolagets internutredning konstaterade att det funnits anledning att vara tydligare kring vissa regler och nu inväntar Vin & Sprit besked om vad som händer med utredningen.
— Vi har väntat på att få veta vad nästa steg är i 15 månader nu. Men det känns som att vi vet minst av alla.
Efter intervjun med Bengt Baron bjöds det på mingel, mat och dryck. Pehr Malmström från DäckRec, Bengt Lindelöf från Lindelöf & C:o, Leander Lindahl från 2LK, Petra Berg från Manpower och Gunnel Gille från MiJo Consulting passade på att njuta av vädret på Awapatents terrass.
Text: Martin Ollhage
Foto: Kristoffer Lindblad