Kort sagt: Turning Torso, Öresundsregionens viktigaste kännetecken näst efter Öresundsbron, är felplacerat. Regionens mest spännande, nya arkitektur ligger på fel plats. Till råga på allt har Öresundsregionens bästa blandning av bostäder och företag hamnat fel. Allting har gått regionens enda huvudstad förbi och hamnat i provinsbyn Malmö.
Så bör varje köpenhamnare tänka i dag. Malmö kommer om några få år också internationellt sett att vara det absolut mest spännande stället att bo, arbeta och starta företag på i regionen.
Av Keld Broksø
Rapidus Köpenhamnsredaktör
Om en stadsplanerare från Köpenhamns kommun tittade på Västra hamnen i Malmö skulle vederbörande bli generad. Köpenhamn framstår som en förlorare. Det är Malmö som har det mest spännande av ny arkitektur, den riktiga blandningen av bostäder och näringsliv och som bäst utnyttjar området närmast vattnet.
Sedan Öresundsbron byggdes har internationell branding av Öresundsregionen stått högt på dagordningen. Branding är beroende av det visuella, första intrycket – signaleffekten, imagen eller vykortsmotivet, om man så vill. Strunta därför i förorterna och ytterområdena. Det som verkligen betyder något är hur Malmö och Köpenhamn förvaltar byggprojekten längs Öresundskusten och hamnarna. Utgångsläget vid vattnet och i hamnområdena är i stort sett det samma i Köpenhamn som i Malmö, men Köpenhamns insats framstår som en välmenad, men bortkastad satsning, när man blickar över Sundet. Mest tydligt är det genom att Köpenhamn tidigt sa nej till det 190 meter höga Turning Torso, som vid sidan av bron nu blir det viktigaste kännetecknet för Öresundsregionen.
Köpenhamns nej tack var en tabbe, som även danskt näringsliv nu uppmärksammat. Talande nog etablerar Danske Bank i samband med Turning Torsos invigning i november ett finanscenter på tionde och elfte våningen i Torson.
Tankeväckande är också att Köpenhamns kommunfullmäktige nyligen röstade ned ett projekt på Krøyers Plads vid hamnen med sex punkthus på 8-14 våningar eller futtiga 35-55 meter. Trots bostadsbrist och extrema markpriser har Köpenhamn en ångestladdad inställning till arkitektoniskt spännande höghusprojekt.
Majoriteten i kommunfullmäktige menar att allt längs Köpenhamns hamn ska hållas på höjder i nivå med den medeltida stadens. Romantiskt, javisst, men helt otidsenligt i samband med internationell branding. Tänk om Köpenhamn i mars hade varit staden som vann pris för bästa bostadsbyggnad, vid världens största fastighetsmässa Mipim i Cannes. Men nej, det gjorde nu Malmö med Turning Torso.
En titt på byggplatsen kring Turning Torso ute i Västra hamnområdet visar också ett arkitektoniskt mod, som inte syns till i Köpenhamn. Malmö bygger ut Västra hamnen till 10.000 bostäder och 20.000 arbetsplatser på 10-20 års sikt. Just nu finns där 1.000 boende och 6.000 arbetsplatser.
I Ørestaden blir det för visso fler personer: 60.000 människor ska arbeta, 20.000 bo och dessutom ytterligare 20.000 studera där inom de närmaste 20.30 åren. Men platsen är inte lika optimal som Västra hamnen, eftersom Ørestad ligger gömt inne på Amager. Byggnaderna har inte heller samma charm och modernitet som Västra hamnen, där inspiration hämtats från antiken, renässansen, barocken, gamla packhus och Medelhavsarkitektur, kombinerat med vår tids strömlinjeformer i glas- och stålytor.
Det närmaste jämförelseobjektet, Köpenhamns hamn, har visserligen ljuspunkter i form av nya byggnader vid Langelinje och Holmen, men de centrala delarna av hamnen närmast Rådhuspladsen och nere längs Kalvebod Brygge är en katastrof med sin dominans av tråkiga kontor, som döljer Öresundsregionens själva sammanbindningspunkt – vattnet.
Köpenhamn kan lära av Malmös genomtänkta blandning av kommersiella lokaler och bostäder. Den innebär att det i Malmös nya stadsdelar kommer att finnas liv också efter klockan 18, medan stora områden i Köpenhamn liknar en betongöken vid samma tidpunkt. Upplev känslan under en aftonpromenad längs Kalvebod Brygge en kilometer från Rådhuspladsen!
Kontrasten är exempelvis Dockan och närområdet i Västra hamnen. Här ligger Sigmahuset nära bostadshus under uppförande längs vattnet. Tätt inpå finns Teliahuset, Malmö högskola och teatern. På så vis säkrar Malmö en bättre integration mellan det kunskapsbaserade näringslivet, bostäder och spännande arkitektur. Visionen för Malmö är en kunskapsintensiv, näringslivspräglad stadsdel med upplevelseindustri, bioteknik- och IT-företag som Flextronics, Sigma, Telia samt företagsinkubatorn Minc nära kopplad till högskolan. Dessutom i en miljö designad så att den går ihop med de nya bostäderna.
Köpenhamn vinner, men bara på kort sikt, som huvudstad med större volym. Men Malmös nya arkitektur betyder att segerbucklan trots allt står på spel. Västra hamnen är knutpunkt och föregångare i bygghänseende och ytterligare volym finns i de nya, sydliga områdena som Bunkeflostrand, Kalkbrottet, Svågertorp och Hyllievångsområdet med 7.000 lägenheter, multiarena, köpcentrum samt hotell- och konferensanläggning i framtidsplanerna. Lägg till det den kommande infrastrukturen i Malmö.
En vink om hur långt framme Västra hamnen faktiskt är ges av den starka dragningskraft området har på danskar som vill ha en lyxbostad – men till billigare pris än i Köpenhamn. I Västra hamnen bodde 688 personer vid årsskiftet, varav 175 med utländsk bakgrund. Av dem utgjorde danskar den största gruppen med 64 personer. Danskarnas dominans står sig i kölistorna till de nya husen i området. Turning Torso, som nu är fullt uthyrt i bostadsdelen, märker också av det danska intresset. Av 147 lägenheter har nio kontrakt tecknats av danskar, medan 50 finns på kölistan.
Västra hamnen och Turning Torso har inte klarat sig utan ekonomiska skandaler, men en snabb titt på rubrikerna i Sydsvenskan antyder att Malmö själv inte har upptäckt eller erkänt vilken potential staden trots allt har i förhållande till Köpenhamn. Påtaglig konkurrens framöver är sunt för hela Öresundsregionen – och om inte Köpenhamn vaknar upp ur sin dvala kommer Malmö om några få år också att internationellt sett vara den mest spännande platsen att bo, arbeta och starta företag på i regionen.