Lundaföretaget CellaVision letar distributörer i Asien för att vidga försäljningen av bolagets apparater för automatisk klassificering av vita och röda blodkroppar i blodprover. VD Yvonne Mårtensson har nyligen besökt Singapore och Malaysia, som tillhör de mest intressanta länderna i Asia-Pacific tillsammans med bland andra Thailand, Australien och Nya Zealand.
— Vi känner oss mogna att gå österut. Vi har en distributör i Korea sedan 2001, men där har inte hänt något. Nu har vi tänkt gå in i ett antal länder. Behovet är det samma som här hemma – även om personalkostnaderna är lägre där, så är det brist på kompetent personal, säger Yvonne Mårtensson.
Avståndet har hittills hållit tillbaka CellaVision, som istället satsat på Europa och USA där bolaget har egna kontor.
— Vi ville först vara säkra på att produkten var marknadsmogen och höll oss då i Europa. Om något går snett kostar det mer att ha instrument på längre avstånd. Sedan valde vi att gå till USA och den satsningen har tagit stora delar av våra resurser. Därför har vi väntat med Asien tills nu.
Yvonne Mårtensson räknar med att ett distributörsavtal för Asien ska bli klart någon gång under året, förhoppningsvis redan de närmaste månaderna. Även för marknaden i Mellanöstern förs diskussioner med möjliga distributörer.
CellaVision omsatte 9,1 miljoner kronor under första kvartalet i år, en ökning med 65 procent jämfört med samma kvartal förra året. Det innebär att det vanligtvis svaga första kvartalet låg i nivå med det starka fjärde kvartalet förra året, då bolaget omsatte 9,4 miljoner.
Resultatet efter finansiella poster för första kvartalet blev -4,3 miljoner, jämfört med -8,4 miljoner förra året. Bland annat har marginalen på sålda produkter ökat väsentligt till 47 procent samtidigt som kostnader för forskning och utveckling minskat med drygt 1,5 miljoner kronor.
Vid första kvartalets slut hade CellaVision 15,1 miljoner i likvida medel. Det genomsnittliga kassaflödet under perioden var -1 miljon och Yvonne Mårtensson räknar med att bolaget ska nå positivt kassaflöde mot slutet av året, utan att behöva ta in ytterligare kapital.