Lundabolaget Chemels förslag till bolagsstämman att ge styrelsen bemyndigande att genomföra en nyemission, som ger en utspädning på upp till 50 procent av aktiekapitalet, kan riktas mot en utomstående aktör. Det säger VD Margareta Krook.
— Vi behöver en betydligt större summa pengar än vad vi fått in i tidigare emissioner och det är tänkbart att vi vänder oss mot en aktör utanför aktieägarkretsen, säger hon.
Förslaget om ett bemyndigande har fått kritik från föreningen Aktiespararna för den kraftiga utspädningseffekten, men Chemel anser istället att en större emission förbättrar bolagets långsiktiga förutsättningar.
— Om de befintliga aktieägarna inte tecknar sig i en eventuell emission, blir utspädningen stor. Det här bör dock ses som en stabilare lösning, som ökar möjligheterna att få fram riktigt bra och framgångsrika produkter, säger Margareta Krook.
Ett kapitaltillskott ska användas till produktutveckling och för att förstärka marknadsföringsresurserna. Enligt Margareta Krook är det tänkbart att detta innebär nyanställningar.
Det faktum att förslaget ger styrelsen frihet att bestämma priset på aktierna i emissionen kritiseras också av Aktiespararna. Risken sägs vara att en utomstående aktör kommer över en stor ägarandel till ett orimligt låg pris.
— De nuvarande aktieägarna måste naturligtvis få säga sitt först. Det är ju därför bolagsstämman ska ge sitt godkännande. Och om förslaget godkänns lär det bli en emission där de befintliga aktieägarna får företräde och alltså möjlighet att teckna sig, säger Margareta Krook.