onsdag 14 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Vækstfondens samarbete med Merlin Biosciences resultatlöst efter ett år

Den statligt finansierade Vækstfonden i Danmark skapade stora rubriker när man för drygt ett år sedan inledde ett ovanligt samarbete med den brittiska biotekfonden Merlin Biosciences, som skulle ansvara för att investera tio miljoner euro av Vækstfondens pengar i danska bolag. Syftet var att via Merlin attrahera utländskt kapital till investeringar i regionen, men ett år senare saknas konkreta resultat i form av danska investeringar. Hittills har Vækstfonden betalt 3,5 miljoner euro till Merlin Biosciences.

Investeringsdirektör Martin Vang Hansen på Vækstfonden, som är Danmarks motsvarighet till Industrifonden i Sverige, har just återkommit från ett möte med Merlin Biosciences i London – utan besked om att en investering i Danmark är på gång den närmaste tiden.

— Vi hade gärna sett att Merlin Biosciences låg lite närmare en investering i Danmark, men är nöjda med deras aktiviteter och kunskaper om den danska marknaden, säger Martin Vang Hansen.

Merlin Biosciences hade annars 30 danska bolag i sikte förra året och gav i olika pressuttalanden uttryck för ett stort engagemang. Martin Vang Hansen är hoppfull, trots de uteblivna investeringarna.

— Vi förväntar oss att Merlin Biosciences före den slutliga deadlinen i maj 2008 hittar danska bolag som är tillräckligt intressanta att investera i. Men det kan ta viss tid. Det handlar också om större belopp. Vi har lockat Merlin till Danmark just för att få en fond som kan investera mer pengar än vi är vana vid och i bolag som är på väg att bli stora nog för en börsnotering eller ett uppköp, säger Martin Vang Hansen.

Vækstfondens kapital ligger på över två miljarder danska kronor, medan Merlin Biosciences förfogar över betydligt mer. Enbart deras tredje fond förvaltar ett kapital på 900 miljoner för investeringar bland annat inom den danska life science-sektorn.

Vækstfonden betalar nu pengar till Merlin Biosciences i samma takt som övriga investerare, även om det inte investerats i danska bolag ännu. Först när fonden stängs år 2008 undersöks hur mycket som investerats i Danmark. Stannar summan på fem av de tio miljoner euro som kommit från Vækstfonden finns en klausul i avtalet, som säger att Vækstfonden ska få tillbaka resterande fem miljoner. Därmed riskerar den statliga fonden inte att pengarna går till andra investeringar än de är avsedda för.

Den statligt finansierade Vækstfonden i Danmark skapade stora rubriker när man för drygt ett år sedan inledde ett ovanligt samarbete […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Beammwave – risk vänds från ned till upp

    Mobilteknikbolaget Beammwaves aktiekurs har lyft ordentligt den senaste tiden efter att intresset för bolagets teknologi ökat. Nu handlar det ”bara” […]

  • Easy Depot måste öka takten

    I höstas ville den onoterade fastighetsuppstickaren Easy Depot ta in 70 miljoner kronor i en riktad emission. Men planerna avbröts. Samtidigt har Easy Depot ambitionen att bygga 100-150 anläggningar inom tio år, resultatet hittills är två färdiga anläggningar. Nu måste bolaget accelerera för att nå målen.

  • En finanschef ut och en in

    I sommar lämnar Magnus Blixt rollen som finanschef på Skånes bioteknikstjärna Cellavision. Arbetet med att hitta hans efterträdare är redan igång. Och på Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, kliver en ny finanschef in.