Utvecklingsbolaget Chemel i Lund, som nyligen tog in 1,85 miljoner kronor i en nyemission, ber inför bolagsstämman den 12 maj aktieägarna om ett nytt bemyndigande att ta in mer pengar i en ovanligt omfattande emission. Styrelsen vill ha ett godkännande att utöka aktiekapitalet med maximalt två miljoner aktier, vilket skulle ge en utspädning på 50 procent. Priset ska bestämmas av styrelsen i efterhand och en eventuell emission ska kunna riktas till nuvarande aktieägare eller till utomstående part. Föreningen Aktiespararna är mycket kritiska mot förslaget.
— Vi rekommenderar aktieägarna att inte acceptera det här. En utspädning på 50 procent är helt orimlig. Om ett bolag inte befinner sig i en akut kris vill vi i princip aldrig godkänna förslag som innebär en utspädning på mer än tio procent, säger Gunnar Ek på Aktiespararna till Rapidus.
Att styrelsen vill få rätt att bestämma priset på de nya aktierna är också något som Aktiespararna riktar kritik mot.
— Vi tycker inte att man ska ge styrelsen så stor handlingsfrihet, som man föreslår i det här fallet. I praktiken skulle man ju kunna låta någon enstaka aktör komma över en stor del av företaget till ett lågt pris, vilket är fel mot övriga aktieägare, säger Gunnar Ek.
Börsnoterade European Institute of Science (Euris) är huvudägare i Chemel, som har en lång rad av emissioner bakom sig. Under drygt två år har bolaget gjort fyra nyemissioner, som förstärkt kassan med drygt 7,6 miljoner kronor, men där ingen av emissionerna blivit fulltecknad.
Euris VD Dario Kriz är också styrelseordförande i Chemel, men vill inte uttala sig. Han hänvisar alla frågor till Chemels VD Margareta Krook. Rapidus har utan framgång sökt henne för en kommentar.
Chemel utvecklar och säljer produkten SIRE Biosensor som används för att identifiera bland annat glukos, mjölksyra, etanol, väteperoxid och c-vitamin i lösningar.