Alla som handlar på Alternativa aktiemarknaden är inte garanterade samma information och löper därför större risk än när de handlar på en vanlig börs. Det visar sig tydligt i fallet med medicinteknikbolaget ProstaLund, enligt Rapidus granskning. I dag avslutas en ny handelsomgång på den inofficiella aktiehandelsplatsen.
ProstaLund ska senare i vår ta in ca 35 miljoner i en nyemission, som sker till cirka en fjärdedel av den kurs som aktien handlats till på Alternativa aktiemarknaden. När ProstaLunds aktie handlades på Alternativa aktiemarknaden vid förra tillfället i slutet av januari hade bolagets styrelse redan fattat beslut om emissionen sedan någon månad, men inte offentliggjort informationen ännu. Trots det hade den läckt ut.
En person, som inte sitter i ProstaLunds styrelse eller har annan officiell insyn i bolaget, berättade i januari för Rapidus om en stundande emission till en betydligt lägre kurs än vad aktien handlades till på Alternativa aktiemarknaden. Rapidus sökte ledningen för ProstaLund, men fick trots flera försök aldrig någon kontakt. Beslutet om en emission offentliggjordes först i slutet av februari. Rättsligt sett har ProstaLund inte begått något fel, enligt Jan Axelsson på Finansinspektionens avdelning för marknadsövervakning.
— Bolaget är inte officiellt noterat på en börs och har därför inga särskilda informationskrav. Det finns allmänna regler i aktiebolagslagen, men inga som täcker ett sådant här fall. Så länge det inte finns ett avtal mellan ProstaLund och Alternativa aktiemarknaden har ProstaLund inte gjort fel ur ett rättsligt perspektiv, säger han.
Något avtal mellan de båda parterna existerar inte, enligt ProstaLunds VD Magnus Bolmsjö. Bolaget blev anslutet till Alternativa aktiemarknaden på initiativ av ett antal aktieägare utan att företagsledningen tillfrågades och därför finns inget löpande informationskrav.
— De som handlar på Alternativa aktiemarknaden kommer alltid att ha ett informationsunderskott, vilket är olyckligt. Kurserna som sätts reflekterar inte bolagets faktiska värde. Att ProstaLund handlas på Alternativa aktiemarknaden är egentligen inget vi har önskat, säger Magnus Bolmsjö.
Alternativa aktiemarknadens VD Carl Johan Högbom är medveten om problemet med att merparten av bolagen som handlas inte har ett krav att presentera kurspåverkande information. Av de 14 bolagen på Alternativa aktiemarknaden är 11 så kallat aktieägaranslutna där initiativet till att inleda handel inte kommit från bolaget.
— Vi gör vad vi kan för att inför varje handelsomgång kontrollera med företaget om det är olämpligt att handla. När bolagen väljer att inte kommentera är detta naturligtvis ett problem, säger Carl Johan Högbom.
Om någon, som i förväg känt till planerna på en nyemission i ProstaLund, försökt använda informationen genom att handla på Alternativa aktiemarknaden kan dessa personer ha gjort sig skyldiga till insiderbrott, enligt Jan Axelsson på Finansinspektionen. Insiderreglerna gäller även för inofficella handelsplatser som Alternativa aktiemarknaden.