fredag 9 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

DiLab satsar på biometri ihop med AstraZeneca

Medicinteknikföretaget DiLab i Lund ska utveckla en teknik för biometrisk identifiering av försöksdjur. Det sker i samarbete med läkemedelsjätten AstraZeneca och högskolan i Halmstad, men DiLab äger de fullständiga rättigheterna till den färdiga produkten.

Stiftelsen för kunskap och kompetensutveckling har bidragit med 1,2 miljoner till projektet och statliga Vinnova har anslagit 700.000 kronor. Beloppen matchas med lika mycket från DiLab och AstraZeneca. DiLabs VD Martin Waleij räknar med att det ska räcka för att få fram en färdig produkt som kan lanseras vid slutet av nästa år.

— AstraZeneca har ett enormt intresse av sådana här produkter. De stöttar med kunskap och tillgång till lab, säger Martin Waleij.

I dag märks försöksdjur oftast med en metallklämma på svansen, eller ett chip som opereras in i örat. DiLabs system kommer att bygga på en kombination av sensorer, kamerateknik och mjukvara. Djurens öronstruktur fotograferas och känns igen med hjälp av matematiska algoritmer. Processen blir snabbare och billigare än dagens, och djuren påverkas inte som de gör av en operation.

Forskare vid högskolan i Halmstad under ledning av Thorsteinn Rögnvaldsson, docent i datavetenskap, tar fram algoritmerna medan det övriga utvecklingsarbetet sker hos DiLab med bolagets grundare Hans Axel Hansson som projektledare. Företaget har patentsökt den metod man planerar att använda.

Medicinteknikföretaget DiLab i Lund ska utveckla en teknik för biometrisk identifiering av försöksdjur. Det sker i samarbete med läkemedelsjätten AstraZeneca […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Neo4J står vid ett vägskäl

    Bloomberg News har kallat noteringen en av årets mest hajpade nyintroduktioner. Men frågan är: kommer miljardbolaget Neo4J från Malmö att gasa mot börsen eller är det dags att dra i handbromsen?

  • Här är vi som minglade

    Onsdagens AW med Emil Eifrem drog en entusiastisk publik som minglade på Elite Plaza i centrala Malmö. Här är bilderna.

  • Unga entreprenörens hobbyprojekt: säljer kungens klocka

    Efter flera snabba tillväxtresor satsar serieentreprenören Simon Lexén nu på ett nytt affärsområde: samlarklockor. Målet är att bygga upp en verksamhet värd 100 miljoner kronor inom ett år.