torsdag 8 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Analys: Valseger för Venstre och Konservative en garant för stabil näringspolitik

Kort sagt: Det krävs en historisk omsvängning i opinionen för att de danska socialdemokraterna ska ta hem segern i folketingsvalet på tisdag. Om de nuvarande regeringspartierna, Venstre och Det konservative folkeparti, vinner så stort som opinionsmätningarna tyder på säkrar det i gengäld en stabil utveckling för näringslivet.

Stabiliteten omfattar utvecklingen av den avgörande strukturreformen samt forsknings-, skatte- och näringspolitiken – men även Öresundspolitiken. En stabil utveckling är vad Danmark har behov av nu och under de kommande fyra åren, när Socialdemokraterne samtidigt ska hitta sig själva igen – och en ny partiledare.

Av Keld Broksø

Danmark ligger långt över Sverige i fråga om marginalskatter på personinkomster (63 procents skatt på den sist intjänade kronan vid högre inkomster). Bolagsskatten på 30 procent (som Venstre dock ska sänka till 28%) ligger också högre än i alla övriga nordiska länder.

Man skulle kunna tro att valkampen därför skulle fokusera på skatterna, men det gör den bara till viss del.

På hemsidan för Venstre, Danmarks största parti enligt opinionsmätningarna, framgår en överraskande prioritering mellan partiets sju viktigaste vallöften: Allra överst står rubriken ”Investera 10 miljarder kronor i forskning och utveckling.”

Först på femte plats, efter ämnen som barnpassning, äldreomsorg och operationer, kommer ett löfte om att behålla skattestoppet som värn mot stigande skatter och avgifter, som annars har varit de socialdemokratiska regeringarnas kännetecken.

Eftersom det tycks stå klart att VK-regeringen sitter kvar med stöd från Dansk folkeparti vill Rapidus redan nu peka på fem anledningar till att det förväntade valresultatet också säkrar en stabil näringslivsutveckling, bland annat genom den avgörande strukturreformen och politiken på områdena forskning, skatter och näringsliv. Särskilt den vällovliga satsningen på forskning och utveckling ger hopp om stabilitet i näringspolitiken med en säker grund för fortsatt tillväxt – vilket därför blir punkt nummer ett:

1) VK-regeringen har fått luft under vingarna, efter den första regeringsperioden där ett år ägnades åt ordförandeskapet i EU och unionens utvidgning. Nu gäller det för Venstre och De konservative att hålla fast vid fokuseringen på forskning, innovation och utbildning – områden som är helt avgörande för att Danmark ska klara konkurrensen från öst om jobben. Under 2001 lades motsvarande 2,4 procent av BNP på forskning och utveckling. VK-regeringen vill öka det till 3 procent före år 2010. Det pågående arbetet kommer att säkra tillväxten.

2) VK-regeringen har tillsammans med Dansk folkeparti redan under den gångna mandatperioden kommit överens om den kommunreform som, trots en inte helt logisk struktur för huvudstadsregionen, nu står inför sitt genomförande. Flera kommuner är igång med sammanläggningen och de fem nya regioner som ska avlösa amterna är utritade på kartan. Näringslivet har i sin tur börjat ställa in sig på etableringen av de vækstfora, som enligt strukturreformen ska sköta näringslivsutvecklingen. Om Socialdemokraterne skulle komma till makten i denna situation skulle det leda till kaos, eftersom partiet i förväg har sagt nej till denna, den största förändringen av det offentliga Danmark på 30 år. Redan partiets idé om att även regionerna ska skriva ut skatter är att skapa ett onödigt dyrt och byråkratiskt mellanled, som riskerar att leda till högre skatter.

3) VK-regeringens skattestopp har fungerat. Näringslivet och medborgarna har fått ett välbehövligt andrum och dessutom mindre skattelättnader. Den fasta kursen i skattepolitiken skapar trygghet och mod till investeringar.

4) Som Rapidus berättade i onsdagens nyhetsbrev har VK-regeringen också lagt fast en linje för Öresundspolitiken och dess organisation. Ett lagförslag som väntas komma efter valet slår fast att de nya vækstfora har ansvar för att organisera dansk medverkan i gränsöverskridande samarbeten, däribland Öresundssamarbetet. Man kunde gott ha tänkt sig något mer visionärt och aktivt, men det får komma i nästa steg. Det viktiga är att ramarna blir kända, så att strukturreformen inte hindrar allt vad Öresundssamarbete heter på den danska sidan av Sundet ända fram till strukturreformens genomförande 2007.

5) Folkomröstningen om EU:s nya författning infaller under den kommande regeringsperioden, liksom kommunalvalet i november. En stabil VK-regering kan visa sig vara ett skydd för näringslivet mot den instabilitet och ekonomiska turbulens som de två valen kan medföra.

Ovanpå detta finns ytterligare en orsak till att danskt näringsliv kan se fram mot en stabil utveckling under en fortsatt VK-regering är opinionsmätningarnas förutsägelser om ett socialdemokratiskt katastrofval. Socialdemokraterne måste finna sig själva igen – och en ny ledare efter Mogens Lykketoft. I väntan på att det sker kan näringslivet få både arbetsro och ny framåtanda.

Vad tycker du? Debattera Rapidus snabbanalyser – skicka ett inlägg till debatt@rapidus.se

Kort sagt: Det krävs en historisk omsvängning i opinionen för att de danska socialdemokraterna ska ta hem segern i folketingsvalet […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Neo4J står vid ett vägskäl

    Bloomberg News har kallat noteringen en av årets mest hajpade nyintroduktioner. Men frågan är: kommer miljardbolaget Neo4J från Malmö att gasa mot börsen eller är det dags att dra i handbromsen?

  • Här är vi som minglade

    Onsdagens AW med Emil Eifrem drog en entusiastisk publik som minglade på Elite Plaza i centrala Malmö. Här är bilderna.

  • Unga entreprenörens hobbyprojekt: säljer kungens klocka

    Efter flera snabba tillväxtresor satsar serieentreprenören Simon Lexén nu på ett nytt affärsområde: samlarklockor. Målet är att bygga upp en verksamhet värd 100 miljoner kronor inom ett år.