torsdag 8 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Debatt: Så får Lunds universitet bättre genomslag i medierna

Vi vill gärna kommentera förra veckans snabbanalys i Rapidus om vårt mediegenomslag (baserat på antalet träffar i Affärsdata).

Lunds universitet har hittills haft begränsade resurser för sitt mediearbete. Vi jobbar också en hel del gentemot fackpress, vilket inte alltid ger utslag i Affärsdatas bevakning.

För ett effektivt och strategiskt mediearbete krävs bra verktyg, till exempel en professionell och nationell mediebevakning och analysarbete. Lunds universitet har inte tidigare haft detta arbetssätt, men från och med 1 februari har vi ett avtal med Observer när det gäller grundläggande bevakning. Vi har också från och med årsskiftet ett avtal med Waymaker.

Den enda enheten inom universitetet som tidigare har använt sig av medieanalyser och en professionell mediebevakning är Lunds tekniska högskola, LTH.

Vi är nu mitt uppe i ett stort utvecklings- och förändringsarbete när det gäller hela vårt informations- och profileringsarbete på Lunds universitet. Det kommer att resultera i en gemensam kommunikationsplattform, som kommer att bli klar senare i år.

I kommunikationsplattformen och vårt kommande utvecklingsarbete kommer medierelationerna och mediearbetet att vara en mycket viktig del och vi kommer att avsätta mer resurser för detta arbete än vad vi har gjort tidigare.

Vi arbetar bland annat för att etablera en slagkraftig pressavdelning som ska jobba universitetsövergripande med dessa frågor och även tillsammans med andra aktörer. I samband med detta kommer vi att jobba med en mediestrategi för hela Lunds universitet.

Vi har också den senaste tiden prioriterat vårt arbete med Expertsvar (Vetenskapsrådets tjänst till journalister). Aktiviteten har ökat väsentligt både på Lunds universitets och LTH:s informationsavdelningar.

Här kommer också några kommentarer som rör LTH:s mediaarbete:

LTH och media

LTH har under ett antal år anlitat Observer som mediebevakare. LTH får ca 100 pressklipp/månad idag.

2003 gjorde Observer en medieanalys på vårt uppdrag. Även då gjordes en databassökning. Sydsvenskan, som är den viktigaste dagstidningen för LTH, fanns inte med, så ca 200 artiklar/år finns inte med i den ”databaskörningen”. (Detta kan få en stor effekt på utfallet eftersom både Lunds universitet och LTH får ett stort genomslag i just Sydsvenskan).

Analysen ger information om att LTH syns dåligt i framförallt nationell press. Vi finns däremot mera i nationella facktidskrifter och i lokalpressen. Dock kan konstateras att i jämförelse med Chalmers och KTH är vi utklassade. Chalmers och KTH:s varumärke betyder en hel del, men självklart finns det mycket arbete framför oss att ta tag i. Och det ska vi göra!

LTH har en diffus profil och verksamheten presenteras med anknytning till olika varumärken som LTH, LU, Kemicentrum eller annan institution/enhet. Mörkertal finns i och med detta. Dock har under årens lopp hunnits med både journalistseminarier och aktiv kommunikation med ett antal företrädare för olika media. Liksom ett 50-tal pressmeddelanden per år och ca 75 expertsvar under förra året.

Nyanställd PR-ansvarig med uppgift att öka kommunikationen med media.

Medieanalysen som genomfördes 2003 har inneburit bland annat att från och med september 2004 har LTH förstärkt resurserna för arbete med mediafrågor. En person, Kristina Lindgärde, arbetar 75% med att förbättra relationerna med media, lobba och genom ökad kommunikation med forskargrupperna försöka få framförallt nationella medier att ”upptäcka” LTH.

Eva Johannesson

eva.johannesson@info.lu.se

Informationschef

Lunds universitet

Lisbeth Wester

Lisbeth.Wester@kansli.lth.se

Informationschef

Lunds tekniska högskola

Vi vill gärna kommentera förra veckans snabbanalys i Rapidus om vårt mediegenomslag (baserat på antalet träffar i Affärsdata). Lunds universitet […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Neo4J står vid ett vägskäl

    Bloomberg News har kallat noteringen en av årets mest hajpade nyintroduktioner. Men frågan är: kommer miljardbolaget Neo4J från Malmö att gasa mot börsen eller är det dags att dra i handbromsen?

  • Här är vi som minglade

    Onsdagens AW med Emil Eifrem drog en entusiastisk publik som minglade på Elite Plaza i centrala Malmö. Här är bilderna.

  • Unga entreprenörens hobbyprojekt: säljer kungens klocka

    Efter flera snabba tillväxtresor satsar serieentreprenören Simon Lexén nu på ett nytt affärsområde: samlarklockor. Målet är att bygga upp en verksamhet värd 100 miljoner kronor inom ett år.