Mikael Karlsson, grundare av det nu tjugo år gamla IT-bolaget Axis, undviker gärna rampljuset. I morse fick hundratalet gäster en ovanlig möjlighet att höra honom berätta om såväl det 350 man starka Axis historia, som om de senaste personliga satsningarna.
Att han skaffat sig en fjällby är bekant. Mindre känt är att Mikael Karlsson hoppas dra filmsugna turister till ett upplevelsecentrum i Skånes sydöstligaste hörn.
Axis grundare Mikael Karlsson har alltid hållit låg profil, men i morse framträdde han på Rapidus frukostmöte inför drygt 100 gäster och berättade avspänt om såväl sin kärlek till Axis som de senaste investeringarna inom fjäll, film och medicinteknik.
Han beskrivs som en ödmjuk doldis. Doldisskapet är ett faktum, och ett självvalt sådant. Det krävde mycket övertalning för att få Axisgrundaren till Rapidus frukostmöte – trots att han medger att det är trevligt att vara känd i kretsar där man har affärsmässig nytta av det.
Men ödmjuk?
Mikael Karlsson?
Killen som 21 år gammal startade ett IT-företag, och bestämde sig för att omsätta sisådär en miljard kronor vid millennieskiftet?
Nå, torsdagsmorgonens drygt 100 gäster hos Moll Wendén Advokatbyrå fick en chans att döma själva. De mötte en glad och avspänd företagsledare, stolt över skapelsen Axis. Som han själv beskriver det – bara att överleva i IT-branschen i 20 år är något av en success story.
Trängsel i frukostminglet i morse. T v: Catrine Pauckstadt från Medeon och Kajsa Bengtsson från Malmö Incubator. Mitten: Konsulterna Fredrik Herslow och Roger Larsson från Gallebjer respektive Keystep. T h: Rolf Persson från Knowledge Partner, Jan Nilsson, numera på IBM efter IT-jättens förvärv av Mærsk Data och Hans Högstedt från 3H Management.
Och Axis har överlevt, med god marginal. Miljardomsättning har det inte blivit ännu, men inte så långt ifrån. 2004 var siffran omkring 700 miljoner kronor. Nätverkskopplade produkter har varit kärnan ända från starten, över den period för tio år sedan då Axisbox var synonymt med möjligheten att koppla en skrivare till flera datorer, fram till dagens satsning på framför allt videolösningar. Där finns mycket kvar att göra än, menar Mikael Karlsson.
Vår produktidé har gjort oss till global marknadsledare. Den här fasen kring video varar nog ett hyfsat tag. Men så fort det börjar gå bra blir jag orolig. Då sätter jag igång att avrätta produkten i tankarna, så att jag är beredd när det händer.
I omkring tjugo produktlinjer, konstaterar han, är det fyra eller fem stycken som flugit ordentligt.
Hur ofta, frågar intervjuaren och Rapidus grundare Jan Wifstrand, har du gjort i byxorna av oro?
Mikael Karlsson garvar.
Det har kanske inte gått hela vägen dit, men Sovit i fosterställning, som vi brukar säga internt, det har man ju gjort. Det var rätt tufft 87, -92, 97-98, och 2001.
Inte precis tjugo år på en jämn, välasfalterad väg, alltså. Mikael Karlssons egen förklaring till hur Axis klarat sig igenom de hårda perioderna är företagskulturen.
Det gäller att ha en lång vision samtidigt som man kan hantera de korta puckarna. I ett ordentligt krisläge behöver vi ta bort flummandet om framtiden och satsa 99 procent på det akuta. Men har man inte någon procents känsla kvar om vart vi är på väg, då skulle man nog inte orka.
Ytterligare några goda råd blir det till entreprenörerna i publiken. Fortsätt experimentera, våga misslyckas, säger Karlsson. Och ta in en riktig kund från början som hjälper till med finansieringen, istället för att försöka bygga den perfekta plattformen i ensamhet. Så har Axis arbetat ända från starten.
Dubbelt Öresundare: Thomas Goréus (t v) från Enea Öresund samtalar med Skanska Öresunds Richard Hultin. Tina Anderberg från Scandic S:t Jörgen och Rickard Mosell från Innovation Skåne drack frukostkaffet hos Moll Wendén före intervjun med Mikael Karlsson.
De senaste åren har det dock inte varit Axis för hela slanten. Mikael Karlsson har satsat pengar i en handfull verksamheter som inte har ett dugg med IT att göra. Köpet av fjällbyn Björkliden har väckt överlägset mest uppmärksamhet.
Är det första gången du agerar med hjärtat istället för hjärnan? retas Jan Wifstrand.
Va? Jag älskar ju Axis! protesterar Mikael Karlsson.
Men det är med påtaglig glädje han talar om köpet av fjällanläggningen. Det gjordes genom riskkapitalbolaget Visionalis, tillsammans med kompanjonen Olle Isberg – som Mikael Karlsson aldrig trodde att han skulle få med i just den här båten.
Han kallar mig alltid en konstnärsputte som bara tänker med höger hjärnhalva, och jag anklagar honom för att vara kameral.
Men Isberg, med erfarenhet från hotellbranschen, var ändå rätt person att locka in i projektet. Att köpa Björkliden själv hade känts lite out there, konstaterar Karlsson. Alltså drog han ett tjugo minuters säljsnack, i tron att det skulle bli nobben direkt. Istället tog Isberg idén och lyfte den några nivåer till.
Här har vi äntligen något där jobben inte kan flyttas till Kina!
Wifstrands invändningar att området, 25 mil norr om polcirkeln, bara har vackert väder en vecka om året, skjuter fjällägaren glatt undan. Det handlar bara om att vara duktig på att sälja.
Kallt och blåsigt, det är ju exotiskt! Ja, inte för skåningar kanske, men skojar Mikael Karlsson.
Ännu mer udda än fjällköpet är hans mindre kända satsning på ett blivande upplevelsecentrum med filmanknytning – i Ystad. Det handlar inte om filmproduktion, utan snarare om ett Universal Studios i miniatyr. Än så länge är det på idéstadiet.
Om jag lät lite skeptisk kring Björkliden, så får du ursäkta om jag blir direkt cynisk här: Min uppfattning är att detta måste vara ett uttryck för att du drabbats av en sjuklig drift att förlora pengar, säger Jan Wifstrand.
Stort skratt igen från Mikael Karlsson som konstaterar att han åtminstone får gå på roliga premiärer.
Nej, men faktum är att det finns rätt normala verktyg för att bygga business i den här branschen också. Det är inte nödvändigt att förlora pengar på film.
I en sista släng av Rapidustypisk personfixering spänner Jan Wifstrand blicken i Mikael Karlsson: Hur bra är han på att åka skidor? Jodå, meddelar Axisordföranden, inte så illa. Första och enda gången han testade snowboard bröt han armen på tre ställen. Men han har klarat sig oskadd genom ökända The Hole i Jackson Hole i Wyoming.
Det var en timme av djup ångest, och jag gör inte om det.
Skidintresset fick dock inga bestående men, och Mikael Karlsson ser rätt belåten ut när han tar emot en present som tack för sitt besök i Malmö: en inramad idolbild av Anja Pärson.
Text: Lisa Kirsebom
Foto: Kristoffer Lindblad