Högskolorna tappar mark medan näringslivet knappar in. Det är den tydliga trenden i första etappen av affärsplanetävlingen Venture Cup Syd. Av förra årets 201 bidrag till det första steget kom bara 18 från tävlande utanför Sydsveriges universitet och högskolor. I år är siffran 58 bidrag av 212 – en ökning från knappt tio procent av bidragen till en fjärdedel.
Malin Berg på Venture Cup Syd tror att det viktigaste skälet är att tävlingen blivit mer uppmärksammad i medierna. Man har satsat på utskick och informationskvällar riktade till olika företagarnätverk, och flera företagsinkubatorer har börjat rekommenderade sina nyinflyttade bolag att satsa på tävlingen.
Samtidigt som bidragen utanför akademin utgör en större andel, backar flera av universiteten och högskolorna. Framför allt är det Malmö Högskola och Växjö universitet som minskat sitt deltagande. Malmö gick från 63 bidrag förra året till 47 i år. Av dem kommer 36 från påbyggnadskursen i entreprenörskap för ingenjörer, där de 140 studenterna har till uppgift att i grupper skriva affärsplaner. Högskolan har även en ettårig entreprenörsutbildning som förra året bidrog med 25 projekt. Enligt programansvariga Margareta Bernstad har de studenterna i år inte hunnit lika långt i affärsplanedelen av utbildningen.
— Vad beträffar Växjö hänger minskningen tydligt samman med att ingen arbetat med tävlingen på plats. Vi har varit mittemellan två samarbetspartners där, säger Malin Berg på Venture Cup Syd.
I tävlingens första steg ska deltagarna presentera en affärsidé. I det andra presenteras en marknadsplan och i det tredje en komplett affärsplan. Tio vinnare i steg ett presenteras 2 december. Redan nu är det fritt fram att skicka in bidrag till steg två, som har stoppdatum 8 februari.