Kort sagt: I våras gjorde Rapidus ett försök med en Öresundsportfölj i Aktiespararnas tävling Börs-SM. Hur det har gått ska vi komma tillbaka till, men den gången var det tunt med danska bolag att välja bland. Därför gör vi om samma test i Dagbladet Børsens aktiespil som startat denna månad.
Hittills har den nya satsningen dock inte varit särskilt lyckad. Tvärtom har en alternativ placering i amerikanska bolag visat sig betydligt mer framgångsrik.
Av Martin Ollhage och Thomas Frostberg
Som ett trist bevis på hur långt det fortfarande är över Sundet visar det sig vara näst intill omöjligt att hitta intressanta svenska bolag i Børsens aktiespil, liksom det var tunt med danska bolag i Börs-SM. Det var på vippen att hela idén föll, men i stället har vi valt att tävla på båda sidor och sätta ihop en dansk och en svensk portfölj med Öresundsprägel.
Denna snabbanalys varudeklareras alltså inte som en köp- & säljanalys med det främsta målet att nå maximal avkastning, utan är tillsammans med vårens motsvarighet snarast ett pedagogiskt redskap för att öka kunskapen om intressanta börsbolag på andra sidan Öresund. De bolag vi valt ut (från Børsens begränsade lista som nästan helt saknar småbolag) är:
PHARMEXA
Bioteknikföretaget Pharmexa, med säte i Hørsholm på Själland, utvecklar läkemedel mot bland annat bröstcancer, Alzheimers och psoriasis. Med bolagets teknik AutoVac framställs vaccin som stimulerar immunförsvaret så att kroppen själv ska kunna motarbeta sjukdomen.
Investeringen i Pharmexa är en satsning med hög risk. Med små intäkter, höga utvecklingskostnader och osäkra utsikter kring bolagets produkter finns en ständig oro för bakslag.
Men Pharmexa har stärkt sin ekonomiska situation betydligt i år. En nyemission på 209 miljoner danska kronor i maj har säkerställt finansieringen för en längre tid framöver och konkurshotet är borta. Samtidigt har bolaget lyckats sänka sin kostnadsnivå betydligt. Ett större samarbetsavtal med någon partner, som Pharmexa länge sökt, skulle kunna innebära ett snabbt kurslyft för aktien.
CHR. HANSEN
Chr. Hansen i Hørsholm utvecklar och säljer ingredienser till bland annat livsmedels- och läkemedelsindustrin. Bolaget, som förra året omsatte drygt fyra miljarder danska kronor, justerade nyligen upp både omsättnings- och resultatprognosen för räkenskapsåret 2003/04, som just avslutats.
En extra krydda är ALK-Abelló, ett dotterbolag inriktat på allergivacciner. Bolaget har redan en miljardomsättning och står inför en börsnotering så snart marknadsklimatet tillåter. En uppdelning av Chr. Hansen med följande särnotering av ALK-Abelló skulle välkomnas av aktiemarknaden och kan leda till friska pengar i moderbolagets kassa. Alternativt skapas ett nytt intressant innehav genom att aktierna i allergibolaget delas ut till Chr. Hansens ägare.
Kan trots sin storlek vara intressant i en aktietävling. Har redan gått starkt på börsen i år, 50 procent upp, men fortsätter visa starka siffror, vilket kan motivera uppgången.
GN STORE NORD
Teknikjätten GN Store Nord har delat upp sin verksamhet i tre delar: headset, hörapparater och audiologisk diagnosutrustning. Bolaget har under de senaste åren genomgått en sund renodling mot sina kärnområden och bland annat sålt problemtyngda Nettest, som utvecklar testverktyg för telekommarknaden. GN är ett av Köpenhamnsbörsens största bolag med 4.400 anställda och en omsättning i fjol på 4,7 miljarder danska kronor.
Det senaste året har bolaget fått ett kursmässigt uppsving på över 40 procent i takt med höjda förväntningarna på bolagets headsetförsäljning. Framgångarna har fått företagsledningen att skruva upp tillväxtprognosen för helåret. Dessutom finns förhoppningar på marknaden om ytterligare uppjusteringar från bolaget. Spekulationer om att amerikanska Johnson & Johnson skulle vara intresserat av GN Store Nords hörapparatverksamhet gör bolaget ännu mer intressant – åtminstone i en aktietävling.
Den kraftiga uppgången och höga prissättningen innebär samtidigt att risknivån har stigit betydligt.
NOVOZYMES
Skandinaviens största bioteknikföretag, Novozymes med huvudkontor i Bagsværd, tillverkar enzymer som används i bland annat rengöringsmedel och livsmedel. Bolaget har gått från att vara en liten utvecklingsdel inom läkemedelskoncernen Novo Nordisk till att bli en av tungviktarna på den danska börsen. Med ett börsvärde på nästan 20 miljarder danska kronor är företaget större än samtliga svenska börsnoterade bioteknikbolag tillsammans. Användningsområdena för bolagets enzymer är många och potentialen stor, framförallt när företaget nu börjat inrikta sig på läkemedel och kosmetika där tillväxtmöjligheterna bedöms vara goda.
Onsdagens niomånadersrapport från Novozymes ger dessutom hopp inför framtiden. Vinsten stiger – så fort att ledningen för andra gången i år valt att skruva upp förväntningarna för helåret. Dessutom meddelade man att återköpsprogrammet av egna aktier utökas med 200 miljoner danska kronor. Återköpen kommer att ge stöd åt aktiekursen de närmaste månaderna. Bland orosmolnen märks den svaga dollarutvecklingen, som pressar bolaget.
OLICOM
Olicom, riskkapitalbolag med huvudkontor i Virum norr om Köpenhamn och självskrivet i Rapidus Öresundsportfölj. Bolaget har som en av få finansiärer gått över Sundet och investerat i ett par skånska bolag. Scalado, som utvecklar bildhanteringsmjukvara till mobiltelefoner, är det mest framgångsrika och lyckades nyligen ta in ytterligare kapital för sin expansion. Olicoms investeringar görs i telekomrelaterade bolag av olika slag. Sifira, som utvecklar avancerade röstmeddelandetjänster, är ett av de mest intressanta danska innehaven, där försäljningen kommit igång. Olicom heläger också ITE, som ligger bakom spel med trollet Hugo.
Det är onekligen en investering med hög risk och strax efter aktietävlingens start sänkte bolaget sin resultatprognos för andra gången i år, efter miljonavskrivningar i portföljen. Samtidigt signalerar Olicom att ett par av innehaven är mogna för försäljning och flera andra har nått viktiga genombrott sista tiden.
Hur var det med USA då? Jo, en portfölj vi satte ihop mest på skoj med bara amerikanska bolag har visat sig vara en succé och pendlar mellan plats 200 och 400. För Öresundsportföljen med plats 29.032 finns en del att ta igen. Vilka amerikanska bolag vi valde? Apple, Starbucks och Biogen Idec – den sistnämnda i alla fall med viss Öresundskoppling genom den återuppväckta satsningen på en stor produktionsanläggning i Hillerød!