tisdag 6 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

BILDREPORTAGE: Tongivande fondchef sover gott om natten

Är 2,5 miljarder kronor mycket?

Kanske – om man har det dagliga ansvaret för att få avkastning på dem.

Kanske inte – om man ska finansiera utvecklingen av ett nytt läkemedel.

Jesper Zeuthen, VD för BankInvest Bio Venture, har behållit forskarens sätt att vända och vrida på en fråga. I morse filosoferade han inför publik, när Rapidus höll höstens första frukostmöte.


— Det vet ju alla, att i Sverige ska vi förhandla, och diskutera, och komma överens, medan i Danmark fattar chefen beslut och så blir det som han sagt. Inte sant?

Så inleder Rapidus grundare Jan Wifstrand morgonens frukostmöte och gästen Jesper Zeuthen, VD för BankInvest Bio Venture, ler men protesterar inte. Nu hålls ju mötet i Sverige, konstaterar Jan Wifstrand, så naturligtvis ska diskussionsämnena MBL-förhandlas.

Tre ämnen får den intervjuade välja, tre väljer utfrågaren. Det blir en lista som sträcker sig från managementkultur till musik.

— Det är en utmaning att skapa värde i bolag med begränsade ekonomiska resurser. Då måste ledningen tänka affärsmässigt i varje läge, och det är inte alla som är vuxna den uppgiften, säger Jesper Zeuthen.

Skarpare än så uttalar sig inte biotekinvestorn den här morgonen i ljusgården hos Ernst & Young i Malmö. Då har han ändå ord om sig i Danmark att såga sina företagsledningar offentligt när han tycker att de förtjänar det. Men den som tittar i pressklipp från de senaste åren ser att tonen varit mjukare under 2004. En bidragande orsak är säkert att läget i bioteknikbranschen förbättrats avsevärt – även om svårigheterna inte är över.

Så sent som i våras lät det som att två av BankInvests läkemedelsbolag, TopoTarget och Zealand Pharma, i stort sett stod på tröskeln till börsen. De planerna har fått revideras. Noteringen av Zealand Pharma lades på is redan för några månader sedan, och i dag bekräftar Jesper Zeuthen att inte heller TopoTarget noteras i år. Prospektet är klart, men huvudägarna BankInvest och HealthCap räknar inte med att få ut så mycket värde som de önskar om noteringen sker redan i höst. Till våren – kanske. Före dess lär ägarna själva gå in med mer kapital.

— TopoTarget-situationen är karakteristisk för bioteknikinvesteringar i dag. Vi behöver ha is i magen, helt enkelt. Man måste vara redo för en notering men samtidigt ha en strategi som gör att man inte är beroende av att noteringen sker, säger Jesper Zeuthen.


Incheckning till frukostmötet. Rapidus Lisa Kirsebom (t v) och AnnaKarin Nilsson tar emot och prickar av gästerna.

— Händer det att du vaknar om natten och tänker ”hjälp, jag är ansvarig för 2,5 miljarder kronor”? Undrar Jan Wifstrand.

Jodå, det inträffar, medger Jesper Zeuthen. Att väckas om natten är heller inte ovanligt för den som har två barn på fyra år respektive fem månader där hemma, konstaterar han leende.

— Men 2,5 miljarder låter mycket, samtidigt som ett enda läkemedel kan kosta 10 miljarder att utveckla. Och vi har flera läkemedelsbolag i vår portfölj – det är en utmaning.

Strategin inom BankInvest Bio Venture har också skärpts till att i stort sett enbart omfatta läkemedelsbolag. Där har de nio medarbetarna sin främsta kompetens, säger Zeuthen. Portföljen innehåller 35 bolag varav 10 är danska. I Sverige finns Uppsalabolagen Gyros och Resistentia Pharmaceuticals.

— Är det bara de två svenska företagen som funnit nåd hos er? Undrar Jan Wifstrand.

— Det är inte tänkt att vara på det viset, och vi har letat mycket efter bolag som passar in i vår profil, svarar Jesper Zeuthen.

Han konstaterar att tidigare investeringar i Sverige framför allt gjorts i teknologibolag, och medicinteknik är inte längre ett prioriterat område för fonden.


Från Medeon kom direktören Charlotte Ahlgren (t v) tillsammans med Catrine Pauckstadt.

Till höger: Malmömoderaternas kommunalråd Thorbjörn Lindhqvist (t v) och politiske sekreteraren Olof Lavesson (t h) frukostminglade med Attractions VD Peter Eyermann.

I frukostpubliken sitter bland andra Peter Eyermann från Attraction, Active Biotechs Kajsa Lönroth och Wilh. Sonessons VD Bo Håkansson med vapendragaren Lennart Molvin. Några förvånade skratt blir det när gästen hävdar att svenska forskare har det bättre än danska. Zeuthen talar gärna varmt om de svenska forskningsstiftelserna och satsningar på vetenskapscentra – men har också framhållit dem som en möjlig orsak till de få avknoppningarna från stora svenska bolag. Forskarna är helt enkelt nöjda med att gå tillbaka till akademin om deras projekt eller tjänst i företaget läggs ner, gissar Zeuthen.

Kombinationen jobb och familj lämnar knappast tid över till fritidsintressen för fondchefen. Lyssnar på musik gör han, gärna Brahms, men så mycket eget musicerande blir det inte. Tvärföljt och fagott har tidigare varit hans instrument, och den här morgonen överraskar Jan Wifstrand med en lånad flöjt. Någon längre konsert blir det inte precis – en liten, liten ton bjuder Zeuthen publiken på innan flöjten lämnas tillbaka.

I Danmark finns en saxofonist med namnet Jesper Zeuthen. Han är inte släkt med dagens gäst, men det händer att de blandas samman. Biotek-Zeuthen har fått förfrågningar om att spela på olika evenemang. Huruvida saxofonisten får frågor om bioteknikinvesteringar, är han inte klar över.

— Du vet alltså inte vad du kan ha missat, konstaterar Jan Wifstrand och publiken skrattar.

Text: Lisa Kirsebom

Foto: Kristoffer Lindblad

Är 2,5 miljarder kronor mycket? Kanske – om man har det dagliga ansvaret för att få avkastning på dem. Kanske […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Bonesupport-veteran tar över Moroxite

    Moroxite siktar mot ett amerikanskt marknadsgodkännande nästa år. Då toppar styrelsen ledningen och låter en Bonesupport-grundare kliva in som vd.

  • Bimobject på förvärvsoffensiv

    Bimobject köper Malmöbolagen Green Metrica och Lumea AI Plattform, som båda är inriktade på artificiell intelligens. Bygginformationsbolaget redovisar också siffror för årets första kvartal, som visar att vd-karusellen blivit en kostsam historia.

  • Joel Eklund till Trianons styrelse

    Tepe-arvtagaren Joel Eklund tar plats i fastighetsbolaget Trianons styrelse. Det blir den femte styrelsen som han sätter sig i, förutom Tepe. Trianon kom även på tisdagen med en bra rapport, men aktiemarknaden verkar inte vilja ha fastigheter just nu.