Forskningsföretaget MEMSflow i Köpenhamn söker 17 miljoner danska kronor – och räknar med att få in dem före årsskiftet. Bolaget fick vid starten för två år sedan 700.000 kronor från Symbion Capital, som äger 30 procent av andelarna.
MEMSflow har utvecklat och patenterat en teknik för bland annat pumpning av vätska i mikrokanaler med hjälp av laser. Pumpningen behövs i så kallad lab-on-a-chip-teknologi, där biokemiska reaktioner drivs och övervakas på mikrochip. Reaktionerna sker i slutna kammare på chipet, där provet pumpas in.
Med MEMSflows teknik får laserpulser en liten mängd provvätska att förångas och bilda en blåsa som driver vätskan framåt. I dagens pumpsystem krävs i allmänhet små ventiler, alternativt sker pumpningen med elektrisk spänning. Det sistnämnda har flera nackdelar, bland annat risken för gasbubblor i kanalerna. Blåsan i MEMSflows system består av själva provvätskan, som blir flytande igen när lasern stängs av.
Tomas Ussing, systemets uppfinnare, utvecklar nu ännu ett användningsområde för lasern, inom så kallad PCR; polymerase chain reaction. Det är en metod för att kopiera och identifiera DNA-sekvenser, exempelvis vid diagnostik av genetiska sjukdomar. I PCR värmer man provet och kyler det sedan igen, något som kan göras mycket mer effektivt med lasern.
MEMSflows första produkt blir en apparat med flera funktioner som kombinerar laserstyrd pumpning och PCR på polymermikrochip. Kunderna blir till att börja med större diagnostiklaboratorier, men på längre sikt enskilda läkare.
Tomas Ussing, som i dag är den enda personen i bolaget, beräknar att man totalt behöver 30 miljoner kronor för att ta produkten till marknaden någon gång under 2007. Ordförande i MEMSflows styrelse är Mikael Ørum, VD för Ventac Partners och vice ordförande i styrelsen för Medicon Valley Academy.