Öresundskomiteen kontaktar just nu offentliga upphandlare i Skåne och på Själland för att skapa ett förslag till framtida modell för Öresundsupphandlingar. Förslaget läggs fram efter sommaren.
Initiativet är en följd av det utspel som Ilmar Reepalu, kommunstyrelsens ordförande i Malmö, gjorde i Rapidus den 21 april. Reepalus mål är att alla offentliga upphandlingar ska annonseras ut på båda sidor av Öresund. I dag är det endast större upphandlingar som annonseras brett, baserat på EU-regler. Reepalu vill sänka tröskeln för att skapa fler affärer på tvärs av Sundet.
Öresundskomiteens direktör Birger Olofsson berättar att man för 6-7 år sedan fick inköpscheferna i den offentliga sektorn på dansk och svensk sida att diskutera samordning av vissa inköp.
— Nu har Ilmar Reepalu satt ny fart på de tankarna. Saken ligger på mitt bord och jag ska ta kontakt med en del inköpschefer på den danska och den svenska sidan för att se hur vi kan komma igång med det, säger Birger Olofsson.
Han tycker också att det vore intressant att få med privata upphandlingar i ett sådant samarbete.
Sydsvenska Industri- och Handelskammaren är mycket intresserad av Öresundsupphandlingar, liksom det kommer positiva signaler från HTS, som utgör den danska sidan av Øresund Industri- & Handelskammare.
–Vi är anhängare, eftersom det är ett bra sätt att utnyttja regionen på. Kompetens på den andra sidan av Sundet, som man annars inte kände till, kan komma fram på det här sättet. Men frågan är hur man får med dem. Om det blir till något halvt frivilligt fruktar jag att det blir en otacksam uppgift att få in anmälningar om upphandlingarna, säger Lars Krobæk, direktör i HTS.
Jens Klarskov, direktör för branschorganisationen Dansk Byggeri, är också positiv till Öresundsupphandlingar, eftersom marknaden i perioder är bättre på den ena eller andra sidan av Sundet.
— Då gäller det att ha en öppen marknad, så man kan komma fram och tillbaka. Om Öresundsutbud kan hjälpa till med det, så är det perfekt, säger Jens Klarskov.