Tre forskare från Lunds tekniska högskola (LTH) vann årets upplaga av tävlingen Venture Cup Syd om bästa affärsplan i Sydsverige med sitt bidrag Silent Control. De belönades nu i kväll med 200.000 kronor vid finalen på Glasklart i Västra hamnen i Malmö.
Bakom idén står doktoranderna Jonas Ahnlund och Tord Bergquist tillsammans med handledaren, professor Jan Eric Larsson vid institutionen för informationsteknologi i Lund. Affärsplanen handlar om intelligent larmhantering för bland annat processindustrin, så att onödiga larm kan undvikas och risken för överbelastning i larmsystem undviks.
— Vår lösning tar bort onödiga larm, som kan bero på att larmgränserna är fel satta, säger Jonas Ahnlund.
Forskningen bakom Silent Control har pågått i ett par år och i höst lägger Jonas Ahnlund och Tord Bergquist fram sin lic-avhandling. Därefter är planen att starta ett bolag för att kommersialisera lösningen, men redan nu jobbar de med Teknopol i Lund med förberedelser för avknoppningen. En första installation testas redan i ett fjärrvärmeverk. För att finansiera bolagsstarten behövs omkring en miljon kronor i rörelsekapital och prispengarna är därför ett välkommet första tillskott.
Venture Cups andrapris på 100.000 kronor gick till Secure Logistics, ett bolag som grundats av en forskargrupp från LTH under ledning av professor Sten Wandel från institutionen för ekonomi och logistik. Bolaget sitter dock sedan någon månad hos Malmö Incubator, Minc.
Secure Logistics lösning är ett inbrottslarm för transportsektorn, där en kombination av en sensor, minneskrets och en radiolösning slår larm om någon bryter sig in i en fraktlåda. Stölder under frakt är ett utbrett problem, bland annat inom läkemedels- och teknikbranschen.
— Det finns många system som håller reda på var lådorna befinner sig och om de försvinner längs vägen. Vår lösning kontrollerar om någon går in i lådan för att stjäla eller byta ut innehållet, säger Sten Wandel.
De närmare detaljerna är hemliga, då alla delar av lösningen ännu inte är patentsökta. Idén kom upp för tre år sedan och ett aktiebolag grundades i december. Under sommaren ska bolaget genomföra en emission för att ta in en första miljon kronor. Samtidigt pågår diskussioner med potentiella test- och referenskunder. Förutom Sten Wandel står Tobias Folkesson, Olle Hydbom och Niklas Johansson bakom tävlingsbidraget. Även tre ekonomstudenter – Jonas Wallin, Jonas Nordquist och Martin Borgström – ligger bakom och har arbetat med en affärsplan för Secure Logistics under en kurs i entreprenörskap vid Lunds universitet.
Tredjepriset på 50.000 kronor togs hem av Quickcool, skapat av forskare vid Lunds universitet. Affärsidén är en lösning för snabb nedkylning av hjärnan vid stroke och hjärtstillestånd, för att minska risken för skador på hjärncellerna. Eftersom tiden är den kritiska faktorn ska produkten kunna sättas in i ett första skede redan i ambulansen, för att sedan följas upp med fler insatser vid ankomst till sjukhus. En serie djurförsök har redan genomförts och bolaget ska inleda tester på patienter. Nu söker bolaget i storleksordningen 5-8 miljoner kronor för att kunna ta fram en fungerande prototyp, för att senare skaffa en industriell partner. Forskarna bakom idén, som utvecklats under fem års tid, är Anders Lunderquist, Mats Allers, Tadeusz Wieloch och Fredrik Boris-Möller. VD för Quickcool är Lennart Sjölund, avgående VD på medicinteknikbolaget Jolife.